ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι απαγορεύσεις του νέου lockdown που θα «τελειώσουν» οικονομικά την Ελλάδα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν με το νέο lockdown που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το οποίο «θα τελειώσει» οριστικά την ελληνική οικονομία.

Το lockdown που ξεκινά να ισχύει από το Σάββατο στις 6 το πρωί μοιάζει με εκείνο της Άνοιξης με τις εξής διαφορές: Τη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και τα ΑΕΙ, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr

Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

To ίδιο ισχύει και για το διάστημα 21:00-05:00 (επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS). Ουσιαστικά έτσι καταργείται η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι, ιδιαίτερα το βράδυ, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Επίσης, από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών.

Επίσης απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf για όσους εισέρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό.

Ειδικά για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κλπ.

Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρυκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια, αναστέλλεται επίσης η λειτουργία τους, δίνεται όμως παράταση δύο ημερών (Σάββατο, Κυριακή), εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, δηλαδή, ισχύει από τη Δευτέρα.

Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, εκτός από το delivery και το take away.

Στις μεταφορές ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θεσσαλονίκη: Πρωταγωνιστής σε καυγά σε μπαρ ο Α. Κανάκης

evosmos

Σοκάρει το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο

evosmos

Οδηγός του ΚΤΕΛ Ξάνθης κατέβασε κοπέλα γιατί φορούσε κοντή μπλούζα (VIDEO)

evosmos

Leave a Comment