ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» προστίμων για ανασφάλιστη εργασία και ψηφιακή κάρτα – Ρεκόρ αποκάλυψης αδήλωτων υπερωριών

Η αδήλωτη εργασία και οι παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας συγκέντρωσαν το 50% των συνολικών προστίμων για εργατικές παραβάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Συγκεκριμένα, για τις δύο αυτές κατηγορίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 8,8 εκατ. ευρώ που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ μαζί με τις παραβάσεις υγιεινής και ασφάλειας το συνολικό ποσό των προστίμων έφτασε τα 10,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025:

Πραγματοποιήθηκαν 18.177 έλεγχοι,

Επιβλήθηκαν 4.059 κυρώσεις,

Το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 22,3%.

Αναλυτικά τα πρόστιμα ανά παράβαση:

Αδήλωτη εργασία: 228 περιπτώσεις – πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ.

Παραβάσεις ψηφιακής κάρτας: 580 περιπτώσεις – πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ.

Παραλείψεις στους πίνακες προσωπικού: 816 περιπτώσεις – πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ.

Απλήρωτοι μισθοί: 335 περιπτώσεις – πρόστιμα 723.500 ευρώ.

Παρά τη γενικευμένη χρήση της ψηφιακής κάρτας σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, βιομηχανία και λιανεμπόριο, η αδήλωτη εργασία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις αρχές, κυρίως λόγω μικρών επιχειρήσεων που είτε δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν το μέτρο είτε το παρακάμπτουν.

Ωστόσο, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας έχει αποφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα: για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αδήλωτες υπερωρίες. Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας καταγράφηκαν 815.000 περισσότερες υπερωρίες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών ανέρχεται:

Σούπερ μάρκετ: +60%,

Τράπεζες: +38,3%,

Εταιρείες security: +27,8%,

Βιομηχανία: +34,3%,

Λιανεμπόριο: +28,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης, όπου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας έγινε υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου 2025. Τα στοιχεία από τους ελέγχους του Απριλίου και μετά αναμένεται να δείξουν τον βαθμό συμμόρφωσης στον κρίσιμο αυτό τομέα, καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Απονεμήθηκαν στη Νικιάνα τα «Βραβεία Ήθους και Αριστείας – Χριστόφ. Βρεττός»

evosmos

Βέροια: Η μητέρα χτύπησε μέχρι θανάτου το 6 μηνών βρέφος

evosmos

Πέτρος Γαϊτάνος: “Δεν πρέπει να κατηγορούμε την ερωτική διάθεση του οποιουδήποτε”

evosmos

Leave a Comment