ΕΛΛΑΔΑ

«Γουργούθακας»: Το μεγαλύτερο σπηλαιοβάραθρο στην Ελλάδα βρίσκεται στον Αποκόρωνα

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» το μεγαλύτερο στην Ελλάδα βρίσκεται στην τοποθεσία «Ατζίνες» των Λευκών Ορέων και Ανατολικά της κορυφής του Αγίου Πνεύματος, στην περιοχή Μελιδονίου Αποκορώνου.

 

 

 

 

 

Είχε ανακαλυφθεί το 1990 από τη Σπηλαιολογική Αποστολή της ομάδας Catamaran πού εδρεύει στη Γαλλία. Η Ομάδα αυτή, το 1996 προσέγγισε το βάθος των -452m. Το 1997 των –985m. Τον Αύγουστο του 1998 τελικά κατάφεραν να φθάσουν στο πυθμένα του σε βάθος –1208m, όπου βρίσκεται ένα όμορφο “σιφώνι” (μικρή λίμνη με νερό).

 

 


Με την σπηλαιολογική αποστολή Γουργούθακας 2022 η σπηλαιολογική κοινότητα της Ελλάδας έδειξε το πολύ υψηλό επίπεδό της.

Με άψογη οργάνωση και συντονισμό, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, δεκάδες σπηλαιολόγοι από όλους τους συλλόγους συνεργάστηκαν εξερευνώντας το βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδας και ένα από τα βαθύτερα βάραθρα του κόσμου, συλλέγοντας δεδομένα για τα γεωλογικά και βιολογικά μυστικά του.

Ήδη εξετάζονται τα δείγματα που συνέλεξε ο βιολόγος Σάββας Παραγκαμιάν από βάθος 1.200 μέτρα! Συνολικά βρέθηκαν τρία τυφλά και άχρωμα είδη ζώων.

Ο Δήμος Αποκορώνου υποστήριξε την προσπάθεια, με τη χορήγηση μεταφορικών μέσων ώστε να διευκολύνει την προσέγγιση σπηλαιοεξερευνητών αλλά και υλικών της αποστολής στα Λευκά Όρη.
Παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκε η εξερεύνηση και τα ευρήματα στο κοινό.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αυτός είναι ο 24χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 14χρονης στη Χαλκιδική

evosmos

Ακρόπολη: Το χρονικό της φρίκης για την 36χρονη Κινέζα από τον σύντροφό της

evosmos

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας

evosmos

Leave a Comment