ΕΛΛΑΔΑ

«Εγκληματική οργάνωση» η Χρυσή Αυγή αποφάνθηκε το δικαστήριο

Ένοχοι και οι 18 κατηγορούμενοι στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής την εποχή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο για το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Από αυτούς 11 βουλευτές κατηγορούνται για ένταξη και 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παπάς.

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής:

Πρόκειται για τους: Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Μίχο, Στάθη Μπούκουρα, Κώστα Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά, Νικόλαο Τσορβά και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Τι προηγήθηκε της απόφασης

Έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικότητες και μέλη αντιφασιστικών συγκεντρώσεων ενώ στο κτήριο έφτασε λίγο μετά τις 8:30 η Μάγδα Φύσσα, η οποία το μόνο που ζήτησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ήταν «δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη».

Στις 10:30 η μητέρα του Π.Φύσσα μπήκε στην αίθουσα όπου μια κοπέλα από το κοινό της πρόσφερε κόκκινα τριαντάφυλλα. Στην αίθουσα βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια και δεκάδες δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καλύψουν την δίκη.

Απόντες είναι οι περισσότεροι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο βρέθηκαν μόλις 11 κατηγορούμενοι και κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Εικόνες από το Εφετείο

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ!!! “Είναι έγκλημα και ο δράστης ΔΕΝ είναι ένας”

evosmos

Κυριακάτικη Εργασία – Πώς αμείβεται και τι αλλάζει από το 2024

evosmos

Συνελήφθη στην Ισπανία ο «σαμάνος» της Κύπρου 3 χρόνια μετά τα “κόλπα” που οδήγησαν στον θάνατο 34χρονη

evosmos

Leave a Comment