ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Καλπάζει η τιμή του φυσικού αερίου – Νέο εγχώριο ρεκόρ στο ρεύμα

Η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά σημάδια ύφεσης δείχνει, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έπειτα από τις δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2. Έτσι, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου διαμορφώθηκε χθες στα 124 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, «βάζοντας φωτιά» και στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι αυτές είναι άμεσα συναρτημένες με το κόστος του καυσίμου.

Εγχώριο ρεκόρ στο ρεύμα

Η συνέπεια είναι οι τιμές ρεύματος να εκτιναχθούν σήμερα σε ακόμη μεγαλύτερα, εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε αρκετές χώρες. Ενδεικτικά παραδείγματα του απόλυτου εκτροχιασμού των τιμών είναι η Γαλλία (353 €/MWh), η Γερμανία (344,3 €/MWh), η Ιταλία (347 €/MWh) και η Αυστρία (348 €/MWh).

Ισχυρό ανοδικό άλμα σημειώνει η τιμή και στην εγχώρια αγορά, με συνέπεια να καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 328,46 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47,5% σε ένα μόλις 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη αγορά της Ευρώπης. Σημαντική αιτία της ανόδου ήταν η μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ (23%), με αύξηση του μεριδίου του ακριβού φυσικού αερίου (41,35%). Ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά (16,6%), ο λιγνίτης (10%) και οι εισαγωγές με ποσοστό 6,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, ως και σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 230,64 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στο ίδιο ακριβώς διάστημα του Νοεμβρίου ήταν στα 215,57 ευρώ/MWh, για να κλείσει τον προηγούμενο μήνα στα 228,87 ευρώ/MWh, οπότε ο επόμενος λογαριασμός αναμένεται να είναι ακόμα πιο τσουχτερός για τους καταναλωτές.

Γρίφος η στήριξη των καταναλωτών

Το κρίσιμο θέμα είναι ότι οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σταματούν, ενώ η Κομισιόν αντιδρά γι’ αυτού του είδους τις ενισχύσεις γιατί θεωρεί ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Από την πλευρά της η ΕΕ προτείνει την εφαρμογή ενός συστήματος κοινών προμηθειών φυσικού αερίου, με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων από κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από τις χώρες-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Επομένως, η έγκρισή του δεν αναμένεται πριν από το τέλος του χειμώνα.

Ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι πώς θα καταφέρει να στηρίξει από τον Ιανουάριο τους καταναλωτές, με τους λογαριασμούς να καταφθάνουν από τον Δεκέμβριο με εξωφρενικά ποσά, καθώς αποτυπώνουν πια τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές από τον Οκτώβριο και μετά.

Κορυφαίος μάλιστα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος μπορεί να χρειασθεί να διαρκέσει μία 10ετία για να προφυλάξει από τις διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Παράλληλα έκανε λίγο για την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή δεκάδων ανηλίκων με κράνη, ρόπαλα και ξύλα – 17 προσαγωγές

evosmos

Πώς ο Ν.Τραμπ κατάφερε να «πάρει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τ.Μπάιντεν

evosmos

Μάκης Δελαπόρτας για την κηδεία της Μαίρης Χρονοπούλου: Έγιναν απρέπειες που δεν είδατε!

evosmos

Leave a Comment