ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται κανόνι στους Παρόχους Ενέργειας: 1 στους 2 δεν πληρώνει λογαριασμό ρεύματος με την ρήτρα αναπροσαρμογής

Όπως φαίνεται οι πάροχοι ενέργειας μαζεύουν ότι ρευστό υπάρχει στην αγορά, αλλά βιωσιμότητά τους είναι οριακή, καθώς έρχεται νέο σοκ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Θυμίζουμε το προηγούμενο σοκ που είχε προκαλέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με το χαράτσι, δημιουργώντας ζημίες στην ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο, αλλά δίνοντας και την ευκαιρία στο σκάνδαλο της Energa και της Hellas Power.

Με καθυστέρηση πληρώνει το λογαριασμό ρεύματος 1 στους 2 καταναλωτές ενώ χιλιάδες ζητούν διακανονισμούς με τους παρόχους να ετοιμάζουν ειδικά πακέτα ρυθμίσεων αλλά και γραμμή άμυνας έναντι τωναπαιτήσεων των πελατών τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού παραπέμπει στο θέμα στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εκπονώντας παράλληλα Εθνικό σχέδιο παρέμβασης σε περίπτωση που δεν υπάρξει φως από τις Βρυξέλλες.

Αλλαγές σε συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος

Και μπορεί ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να τροποποιούν τις συμβάσεις προμήθειας της χαμηλής τάσης με δίμηνη προειδοποίηση ακόμα και σε ψιλά γράμματα του λογαριασμού, πλην όμως αυτή η πρακτική ελέγχεται ως προς την καταχρηστική της άσκηση. Η ΡΑΕ ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της με σχετικές ισορροπημένες ανακοινώσεις ενώ και τα αρμόδια υπουργεία δεν παρεμβαίνουν δείχνοντας την ΡΑΕ ως αρμόδια.

Τα υπερκέρδη και πως υπολογίζονται

Το θέμα της φορολογίας των υπερκερδών των ενεργειακών εταιριών, των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» (windfall profits) δεν είναι μόνο ελληνικό. Το αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας με την από 3/3/2022 έκθεση της. Το αναφέρει στη συνέχεια και η Κομισιόν σε σχετικό έγγραφο της (Options for immediate measures). Ως προς το ύψος των εν λόγω υπερκερδών των παραγωγών που είναι και πάροχοι στην πλειονότητά τους με διαφορετικές όμως εταιρίες, άνοιξε και πολιτική κόντρα με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να τα εντοπίσει και να τα φορολογήσει με συντελεστή 90% , και τον ΣΥΡΙΖΑ να τα υπολογίζει σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάντως με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μwh, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη Mwh, (πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη Mwh) ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ ως το Φεβρουάριο του 2022.

Πάροχοι φωτιά – εκκαθαριστικός εφιάλτης

Τα τηλέφωνα στα γραφεία της ρυθμιστικής ενέργειας σπάνε καθημερινά από διαμαρτυρόμενους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά Πέραν της κατανάλωσης των κιλοβατώρων που τους αντιστοιχούν. Τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από συγκεκριμένο πάροχο εταιρεία κατά του οποίου έχουν στραφεί ακόμα και δημόσιοι φορείς (Δήμοι κλπ).

Η ανησυχία μάλιστα μεγαλώνει δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί των τελευταίων μηνών που από ότι φαίνεται θα κρίνουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Εργατικό ατύχημα η πτώση της γυναίκας σε φρεάτιο ασανσέρ

evosmos

Γιώργος Λαμπάτος: «Είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να καταβάλω στον Μάρκο Σεφερλή»

evosmos

Καιρός – Καύσωνας: Χτυπάει «40αρια» το θερμόμετρο με ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο

evosmos

Leave a Comment