Το καλοκαίρι, αλλάζουν πολλές από τις συνήθειές μας πίσω από το τιμόνι, σε σχέση με αυτά που κάνουμε το χειμώνα, όταν οδηγούμε. Κάτι που είναι λογικό άλλωστε, καθώς ζούμε σε μία χώρα στην οποία οι διακυμάνσεις στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι έντονες, ανάμεσα στις δύο αυτές εποχές και εμείς προσαρμοζόμαστε αναλόγως.
Μία από τις καλοκαιρινές μας συνήθειες λοιπόν, ειδικά αν είμαστε και σε περίοδο διακοπών ή έχουμε πάει για μπάνιο στη θάλασσα, είναι να οδηγούμε με σαγιονάρες. Αυτό μπορεί να μην αναφέρεται στον Κ.Ο.Κ. ως… απαγορευμένη συμπεριφορά, παρόλα αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόστιμο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. «ο oδηγός oφείλει κατά τo χρόνo της oδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει τo όχημά τoυ. Ο oδηγός κάθε oχήματoς υπoχρεoύται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών τoυ, για να ενεργεί ελεύθερα τoυς αναγκαίoυς χειρισμoύς».
Στην πράξη αυτό σημαίνει πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες. Αν και εφόσον φυσικά κριθεί από το όργανο της τάξης πως η σαγιονάρα εμποδίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού. Δεν είναι όμως μόνο τι λέει ο Κ.Ο.Κ. και πως θα το μεταφράσει ο κάθε αστυνόμος. Ο κάθε ένας μας καταλαβαίνει πως η οδήγηση με σαγιονάρα είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο κινήσεων στον οδηγό. Μάλιστα δεν αποκλείεται η σόλα της σαγιονάρας, να μπει κάτω από το πεντάλ και να σφηνώσει έτσι το πεντάλ ανάμεσα στο πόδι του οδηγού και τη σαγιονάρα.
Ακόμη μία κακή συνήθεια όμως είναι το να οδηγούμε χωρίς μπλούζα. Κάτι που μπορεί να μην περιορίζει σε καμία περίπτωση τις κινήσεις του οδηγού και επομένως τον έλεγχο του αυτοκινήτου, παρόλα αυτά είναι άκρως επικίνδυνο για τον ίδιο. Και αυτό γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη και με μικρή ταχύτητα ο οδηγός θα τραυματιστεί αφού από την τριβή στο σημείο της επαφής της ζώνης ασφάλειας με το δέρμα, θα υπάρξει έγκαυμα.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσετε τιμόνι και θα είσαστε από καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα, να φοράτε την μπλούζα σας και ένα ζευγάρι παπούτσια και όχι σαγιονάρες.
«Σαφάρι» για ανασφάλιστα οχήματα: «Τσουχτερά» πρόστιμα!
Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο «σαφάρι» του Υπουργείο Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα. Πονοκέφαλος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ: “Ραβασάκια” 250 ευρώ πρόστιμο!
Η διασταύρωση των οχημάτων, θα γίνει με την βάση των δεδομένων που διατηρεί η ΑΑΔΕ, η οποία θα συγκριθεί με αυτή του υπουργείου Μεταφορών και των ασφαλιστικών εταιριών.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν.
Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:
100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω
Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.
Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων. Κάπνισμα στο αυτοκίνητο; Ποτέ ξανά! Δείτε τα νέα πρόστιμα
Τι προβλέπει η νομοθεσία:
Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.