LIFE STYLE ΕΛΛΑΔΑ

Κάνει την Ελλάδα μας περήφανη: Η 1η γυναίκα καπετάνισσα, Χρυσή Κολοκούτσα «σπάει» τα στερεότυπα και αποτελεί παράδειγμα

Όλοι είμαστε υπερήφανοι για την Χρυσή Κολοκούτσα, την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο της Andriaki Shipping Co. Ltd. Η Χρυσή αποτελεί πλέον έμπνευση για τις γυναίκες, καθώς αποδεικνύει ότι όλες μπορούν αν θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιτυχώς στην εμπορική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Andriaki Shipping Co. Ltd., θα δημοσιευθούν διάφορες ιστορίες και επιτεύγματα γυναικών που ανήκουν στην εταιρεία, με στόχο να εμπνεύσουν περαιτέρω εξελίξεις όχι μόνο εντός της εταιρείας αλλά και στον ναυτιλιακό κλάδο γενικότερα.

Η πορεία της Χρυσής στην Andriaki Shipping Co. Ltd. ξεκίνησε το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Με την αφοσίωσή της και την επιθυμία της για μάθηση και εξέλιξη, κατάφερε να αναδειχθεί ως η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της Andriaki.

Η Χρυσή εμπνεύστηκε να ακολουθήσει το όνειρό της από τον Έλληνα ποιητή, συγγραφέα και ναυτικό, Νίκο Καββαδία. Οι ταξιδιωτικές του περιπέτειες ανέδειξαν το ναυτικό επάγγελμα, ενώ από μικρή ηλικία, η Χρυσή ονειρευόταν να γίνει ναυτικός, εμπνευσμένη από τα έργα του. Ήθελε να περιηγηθεί σε όλο τον κόσμο και να έλθει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικότητες.

Η δήλωση της Χρυσής Κολοκούτσα:
«Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων του λυκείου να την αποτρέψουν, αποφάσισε να εγγραφεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική επιλογή της. Ήδη τότε γνώριζε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να γίνει ναυτικός. Το 2004, γνωρίζοντας ότι αποδείχθηκε αποδεκτή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2004, η επαγγελματική σταδιοδρομία στη θάλασσα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη για τις γυναίκες, η καπετάνισσα Χρυσή εξελίχθηκε σε μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες ανάμεσα σε συνολικά 2000 σπουδαστές!

Χρυσή Κολοκούτσα: Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο «Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της». Το 2022 η Χρυσή προήχθη σε πλοίαρχο αναλαμβάνοντας την πλοιαρχία στο M/V Nicolaos.

Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας πλοίαρχος, ειδικά όταν διασχίζει το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στο πλήρωμα του και γι’ αυτό προσπάθησε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό και ποτέ δεν άφησε αιτήματα από μέλη του πληρώματος χωρίς να δώσει σημασία. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η καπτα Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή με την πιο αγαπημένη της εικόνα. εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως πλοίαρχος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω της στο πλοίο καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι το πλήρωμα της ήταν ικανοποιημένο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Δράμα: Παππούς, τους πήγε επισκεπτήριο στο μαιευτήριο με τον Γερανό του – Απίστευτες εικόνες

evosmos

Φρίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια: Κτήνος βίασε 18χρονη κοπέλα ενώ περίμενε να γίνει πατέρας

evosmos

Νίκος Μουρατίδης για Σόνια Θεοδωρίδου: «Είναι μια κάτω του μετρίου τραγουδίστρια, μια τριτοτέταρτη»

evosmos

Leave a Comment