ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλ. Μανδαλιανός: «Θεατρίνος υπήρξα μόνο στη σκηνή»

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Γεννήθηκε στην «καρδιά» του Ευόσμου και τον τόπο του δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Μετά τις τελευταίες εκλογές άλλαξε διαδρομή, πηγαίνοντας πρώτα στο δημαρχείο και μετά στο ιατρείο. Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και παθολόγος στο επάγγελμα, προσπαθεί εδώ και ενάμιση χρόνο να …θεραπεύσει όχι μόνο ασθενείς, αλλά και προβλήματα του Δήμου. Βέβαια, τα υπόλοιπα κι ενδιαφέροντα θα τα ανακαλύψετε διαβάζοντας παρακάτω…

Νιώθετε γιατρός ή πολιτικός;

Ήμουν, είμαι και θα είμαι γιατρός. Πριν 26 χρόνια, έδωσα τον όρκο του Ιπποκράτη και έκτοτε είμαι ταγμένος στο λειτούργημά μου. Πολιτικός δεν ήμουν, ούτε σκοπεύω να γίνω. Είμαι κάτοικος αυτού του τόπου, που οι συμπολίτες μου με τίμησαν να παλέψω για ένα καλύτερο αύριο του Δήμου μας.

Με πατέρα αυτοδιοικητικό «κολλήσατε» το μικρόβιο;

Aντίθετα. Οι στιγμές αγωνίας, πολιτικού, ηθικού, ψυχολογικού και οικονομικού κόστους που βίωσα βλέποντας τον πατέρα μου να παθιάζεται μερικές φορές υπέρμετρα, μού δημιούργησαν μια επιφυλακτική και δύσπιστη στάση απέναντι στην ενασχόληση με όλα αυτά. Δεν κόλλησα κάποιο μικρόβιο, απλώς θέλησα να βγω μπροστά, γιατί όταν έχεις όνειρα για την περιοχή σου, οφείλεις να πρωτοστατήσεις στον αγώνα για την αναβάθμισή της!

Τι σας δυσκόλεψε στα καθήκοντα σας;

Το τέρας της γραφειοκρατίας. Ως απλός πολίτης βίωνα το πρόβλημα επιφανειακά και περιστασιακά. Τώρα το αντιμετωπίζω καθημερινά σε διαδικασίες που πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές, αλλά καταλήγουν χρονοβόρες και ψυχοφθόρες. Επίσης με δυσκολεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις τόσο μεταξύ υπαλλήλων του Δήμου, όσο και μεταξύ εμού και αντιπάλων, υποτιθέμενων «φίλων» και πολιτών που κριτικάρουν αδιάκριτα το καθετί. Σε πολλά έχουν δίκιο, αλλά νιώθω μερικές φορές ότι αδικείται η προσπάθεια της διοίκησης.

Πώς ονειρεύεστε στο τέλος της 4ετίας τον δήμο;

Ονειρεύομαι ένα Δήμο πρωτοπόρο, με πολλά καινούργια έργα και δραστηριότητες, στολίδι στην καθημερινότητα των κατοίκων. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να προσφέρουμε στο τέλος όσα ονειρεύονται οι δημότες.

Σας έλειψαν οι ασθενείς σας;

Εξακολουθώ να εργάζομαι στο ιδιωτικό μου ιατρείο τα απογεύματα. Με τους περισσότερους έχω αναπτύξει σχέσεις φιλίας, αγάπης και εμπιστοσύνης. Πέρα από το ιατρικό λειτούργημα που υπηρετώ, νοιάζομαι και αγαπώ τους ασθενείς μου και το ίδιο εισπράττω κι από αυτούς!

Τι είναι ο Εύοσμος για εσάς;

Είναι η γενέθλια γη μου! Μεγάλωσα στις γειτονιές του, έπαιξα στις αλάνες και τους χωματόδρομούς, τον είδα να μεταμορφώνεται σε έναν μεγάλο αστικό δήμο με αγορά, πλατείες, πεζοδρόμους. Τον λατρεύω, τον πονάω και θα αγωνιστώ για αυτόν. Και το Κορδελιό, το άλλο κομμάτι του Δήμου μας, αξίζει την ίδια προσοχή, αγάπη και φροντίδα. Δεν χωρούν διακρίσεις, οφείλουμε την ισομερή ανάπτυξη τους.

Και μέλος της θεατρικής ομάδας του Δήμου…

Ναι και είμαι περήφανος για αυτήν. Τη θεωρώ κομμάτι της ζωής μου. Καμαρώνω για τις όμορφες παραστάσεις που ανεβάσαμε. Θα συνεχίσει να διαπρέπει με ολοένα καλύτερα έργα, κι ας μην μπορώ να συμμετέχω, λόγω περιορισμένου χρόνου. Να επισημάνω ότι θεατρίνος υπήρξα μόνο στη σκηνή. Ποτέ δεν ήμουν και ούτε θα είμαι στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη ζωή μου γενικότερα.

Τι στερηθήκατε λόγω δημαρχίας;

Στερούμαι μεγάλο μέρος της επαφής με την οικογένειά μου, προσωπικών στιγμών με φίλους κι αγαπημένους ανθρώπους, ιδιωτικότητας και ελεύθερου χρόνου. Όμως έχω μια θαυμάσια οικογένεια και τόσο η σύζυγός, όσο και η κόρη μου με στηρίζουν ολόψυχα. Όποιος με αγαπάει πραγματικά, καταλαβαίνει τις συνθήκες, δείχνει κατανόηση. Επίσης αγαπώ τα ταξίδια και τις εκδρομές, τα οποία δυστυχώς περιόρισα.

Η Θεσσαλονίκη θα ήταν καλύτερη εάν…

Εάν είχε βελτιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και είχε προβάλλει όσο πρέπει τα αξιόλογα μνημεία της. Η ανάπτυξη του μετρό οφείλει να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνοντας και τις Δυτικές συνοικίες στο σχεδιασμό. Επίσης, στο Δήμο μας περιμένουμε και τη βελτίωση των λεωφορειακών γραμμών που θα μας συνδέουν με το κέντρο καλύτερα και ταχύτερα.

Τι θα θυμόμαστε από το 2020…

Δύσκολη χρονιά που στιγματίστηκε από τη δοκιμασία της πανδημίας. Πρέπει, ωστόσο, να συναισθανθούμε όλοι τη δύναμη που αποκτούμε, όταν λειτουργούμε ενωμένοι, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, πειθαρχώντας σε οδηγίες και νόμους, επιδεικνύοντας κοινωνική υπευθυνότητα και σύνεση. Οι συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής, κοινωνικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης είναι τεράστιες για όλους μας. Ο άνθρωπος, όμως, έχει δυνάμεις να πετυχαίνει το ακατόρθωτο και να προχωρά μπροστά…

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κλείνει ο Κωστούλας Θεσσαλονίκης

evosmos

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: «No money, no honey»

evosmos

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ NISSAN QASHQAI ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΤΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

evosmos

Leave a Comment