ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός και νέα μέτρα: Πειράματα στο σώμα της Ελλάδας και των Ελλήνων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Πλέον επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο.

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες παίρνει νέα «μέτρα» ανά δύο-τρείς μέρες προτού καν δει αν έχουν αποτέλεσμα τα προηγούμενα μέτρα που έχει λάβει, κάτι που δεν προδίδει σε καμία περίπτωση σιγουριά για τις κινήσεις της ή για να είμαστε ακριβείς, δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο και να ομολογεί την αποτυχία των μέτρων που παίρνει.

Πρακτικά είναι σαν να πειραματίζεται στο σώμα της Ελλάδας με δόσεις απαγορεύσεων που καταστέλλουν βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και δείχνει να αρνείται να συμφιλιωθεί με μία πραγματικότητα: Η Ελλάδα, όπως και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (και η Πορτογαλία) των οποίων ο πληθυσμός είχε εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης, αντίθετα με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, βιώνουν μία χαμηλής ή συγκριτικά χαμηλότερης έντασης πανδημία από άποψη άποψη κρουσμάτων και θυμάτων.

Ειδικά η Ελλάδα με τον εξαιρετικό καιρό και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας, έχει κάτι παραπάνω από καλή επίδοση στην πανδημία. Για τους λόγους αυτούς, όμως.

Οχι λόγω των μέτρων και των lockdown που στην ιδανική περίπτωση καθυστερεί περί την μία εβδομάδα την ένταση της πανδημίας. Και μέχρι εκεί.

Η πανδημία δυστυχώς θα μολύνει το 70-80% του πληθυσμού, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και επέλθει σταδιακά ανοσία της αγέλης. Αλλά είναι ελάχιστα θανατηφόρα στην Ελλάδα. Αρρώστους άνω των 70 ετών αφορά το 96,5% των θυμάτων στην χώρα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ.

Όμως παρά τα θετικά στοιχεία, παραδόξως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να έχει «χάσει την μπάλα».

Έχει διατάξει ένα δεύτερο lockdown στα πρότυπα των χωρών της ΕΕ που έχουν κτυπηθεί από την πανδημία βαριά. Και έχει προκαλέσει κύμα νεόπτωχων με τα διαδοχικά lockdown και έχει «κομμουνιστικοποιήσει» την οικονομία με «ψίχουλα» επιδόματα προς επιβίωση των «καραντινόπληκτων» Ελλήνων.

Κάτι πολύ χειρότερο από την πανδημία στην οποία χρεώνονται μερικές εκατοντάδες νεκροί, την στιγμή που η χώρα έχει πάνω από 100.000 νεκρούς από 1/1/2020 από διάφορες αιτίες. Ποσοστό επί των θανάτων 0,85% περίπου!

Των νέων μέτρων προηγήθηκε επίθεση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα στους πολίτες για τα SMS που έστειλαν μετά τις 9 το βράδυ για να κάνουν άθληση, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «στάλθηκαν 1 εκατ. SMS», ήταν θέμα χρόνου η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα.

Βέβαια είναι ακόμη άγνωστο το αν τελικά η κυβέρνηση παρακολουθεί τους κωδικούς των SMS που στέλνουμε ή αν ο κ. Πέτσας είπε ψέματα.

Έτσι, από την την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος περιορισμός στις μετακινήσεις και αφορά τις ώρες μεταξύ 21:00 το βράδυ και 05:00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την έκτακτη ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη, είπε πως η έξοδος από το σπίτι για το διάστημα 21:00 – 05:00 επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

-Βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι (κωδικός 6)

-Μετακίνηση για εργασία (βεβαιωση εργαζομένου)

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (κωδικός 1)

Μάλιστα, διευκρίνισε πως η μετακίνηση για βόλτα με το κατοικίδιο γίνεται με SMS στο 13033 με τον κωδικό -6-, ενώ για λόγους υγείας με μήνυμα που θα φέρει τον κωδικό -1-.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν ή θα γυρίζουν από το χώρο εργασίας τους με βεβαίωση εργαζομένου.

Τα παράδοξα

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παράδοξα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αν κάποιος θέλει παραδείγματος χάριν να αγοράσει τσιγάρα από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύεται να βγει έξω από το σπίτι. Μπορεί όμως μόνο εάν είναι εργαζόμενος και επιστρέφει από την δουλειά του ή πηγαίνει σε αυτή, κάνοντας χρήση της βεβαίωσης.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός για τις αγορές με φυσική παρουσία από καταστήματα που λειτουργούν εκείνη την ώρα, ισχύει και για όσους βγάζουν βόλτα τα κατοικίδια τους. Βγάζεις βόλτα το κατοικίδιο, παίρνεις και τσιγάρα, με κωδικό 6.

Την ιδια στιγμή, προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα. Γιατί τα μαγαζιά θα μένουν ανοιχτά εκείνες τις ώρες, αφού δεν θα μπορούν να πωλούν αγαθά; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, αποφασίστηκε στις 8.30 το βράδυ οτι θα κλείνουν τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά κι εξυπηρετούν take away, ενώ το delivery θα συνεχιστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, δες παράδειγμα πιο πάνω με τα τσιγάρα.

Τέλος, ερωτηματικά προκύπτουν και με τον κωδικό 4, ο οποίος αφορά σε μετακίνηση για άτομο που χρειάζεται βοήθεια. Ο κωδικός 4 δεν αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας 21:00 με 5:00. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, αν κάποιος από την οικογένεια χρειαστεί βοήθεια στο διάστημα της απαγόρευσης, δεν θα μπορεί μέλος από το περιβάλλον του να προστρέξει; Ή μήπως θα εμπίπτει στην κατηγορία για σοβαρό λόγο υγείας και τον κωδικό sms 1.

Σπασμωδικές κινήσεις που όμως ίσως διορθωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Φώτης Σπύρου: «Θα βάφτιζα το ένα κοριτσάκι της οικογένειας της 12χρονης αλλά απομακρύνθηκα»

evosmos

Έγινε κι αυτό: Σάλος ξέσπασε στις Σέρρες με τις δυο 40αρες που ξεζούμισαν έναν 17χρονο μαθητή λυκείου

evosmos

Απόλυτα υγιείς οι δύο στρατιωτικοί ιατροί που αντιστέκονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Οργή για τις διαρροές

evosmos

Leave a Comment