ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα κορωνοϊού: Με σταθερή ταχύτητα η κυκλοφορία του ιού – Καμπανάκι εγρήγορσης η επιστροφή Χαρδαλιά

Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Επιμένουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας οι ειδικοί – Τι δείχνει ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Συνεχίζεται με σταθερή ταχύτητα η κυκλοφορία του κορωνοϊού τόσο στην επικράτεια, όσο και στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο στα 542 κρούσματα. Από αυτά τα 296 είναι εισαγόμενα, με την πλειονότητα να έχουν εντοπιστεί στον Προμαχώνα.

Οι ειδικοί -που σημειωτέον παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του ιού και της λοίμωξης Covid-19 κυρίως στα εγχώρια περιστατικά, αναζητώντας τυχόν κρυμμένη επιδημική εστία ανά την Ελλάδα- θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής και τονίζουν πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε χθες επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση – κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα – από τον υφυπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για επιχειρησιακά ζητήματα προκειμένου να λειτουργήσει ως «εβδομαδιαίο καμπανάκι» εγρήγορσης.

Και τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα ενισχύουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουλίου συνοδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο από αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει δραματικά τον δείκτη μετάδοσης Rt.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου), ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το 1 όπως είναι και το ζητούμενο για τους αρμόδιους. Το γεγονός ότι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων – διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου από 25 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα- δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Τα εγχώρια κρούσματα κατά την δεύτερη εβδομάδα εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως και στις περιοχές της Ξάνθης και της Καστοριάς οι οποίες αποτελούν… γνώριμες πια στις αρχές επιδημικές εστίες. Το θετικό είναι πάντως ότι η εστία της Ξάνθης με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Αντίθετα, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία του κορωνοϊού γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αφήνει περισσότερα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό που δεν έχουν ταξιδέψει, δεν έχουν έλθει σε επαφή με γνωστά κρούσματα και γενικώς δεν γνωρίζουν πως μολύνθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid-19 στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κατά μέσο όρο περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

Η Αττική βρίσκεται στην 1η θέση της λίστας με τις περιοχές που μετρούν κρούσματα κορωνοϊού. Από τα γνωστά, ταυτοποιημένα κρούσματα της περιόδου από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, τα 1.793 έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο. Δηλαδή σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα της χώρας γεωγραφικά καταγράφονται στην Αττική.

Μεγάλη επιβάρυνση έχει η βόρεια Ελλάδα, με 914 κρούσματα. Ειδικότερα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετρούν 464 κρούσματα, η Κεντρική Μακεδονία 340 κρούσματα και η Δυτική Μακεδονία 21ο κρούσματα κορωνοϊού.

Στην Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί 204 κρούσματα και στη Θεσσαλία 201.

Στην Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αναφέρονται 97 κρούσματα και στη Δυτική Ελλάδα 90. Στα Επτάνησα τα περιστατικά κορωνοϊού είναι μέχρι τώρα – και από την αρχή της πανδημίας- 40 και στην Ήπειρο 36.

Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική χώρα στο Αιγαίο, αναφέρονται 37 κρούσματα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, 30 στην Κρήτη και 24 στο βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, 4 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Αγιο όρος ενώ χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα αναφέρονται 339 άτομα θετικά στον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. 4 ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θάνατος Ρομά στη Βοιωτία: «Τον κυνηγούσαμε 20χλμ – Όταν άκουσα τον κρότο “πάγωσα”», κατέθεσε ο αστυνομικός

evosmos

Μέσα στον καύσωνα τους έβγαλαν να κόψουν δέντρα! Στη ΜΕΘ εργαζόμενος με εκτεταμένα εγκαύματα

evosmos

Θρήνος στην παγκόσμια μουσική σκήνη – Πέθανε η Τίνα Τάρνερ σε ηλικία 83 ετών

evosmos

Leave a Comment