ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Καζακστάν: Η Τουρκική επιρροή στο Καζακστάν αυξάνεται ραγδαία – Εν διαμορφώσει ο τουρκογενής άξονας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Όπως έχουμε αναφέρει σε εκτενή αρθρογραφία στο infognomonpolitics η βαρύτητα της τουρκικής ισχύος εντός της Νατοϊκής-Δυτικής πολιτικοοικονομικής στρατηγικής, ως ρόλο έχει την δημιουργία ενός νεοοθωμανικού άξονα από την Τουρκία προς τα Ευρασιατικά Βαλκάνια με σκοπό την διείσδυση της δυτικής γεωοικονομικής επιρροής εντός του Κεντρικής Ασίας δίνοντας μακροπρόθεσμο οικονομικό κέρδος και αποκόπτοντας τον Κινεζικό BRI.

Η επιρροή της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή έχει αυξηθεί. Η γνώμη αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1 Ιανουαρίου.

«Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η επιρροή της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή έχει αυξηθεί, όπως αποδεικνύεται από τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για μια τέτοια εκτίμηση της συμμετοχής της Τουρκίας στην επίλυση αυτής της μακροπρόθεσμης σύγκρουσης », δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Tokayev.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν σημείωσε ότι, παρά την πανδημία κορωνοϊού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται επιτυχώς, ο όγκος του θαλάσσιου εμπορίου κατά το τελευταίο έτος ανήλθε σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνομιλητής, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών μπορεί να τριπλασιαστεί.

Ο Ερντογάν ευχήθηκε επιτυχημένες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και σημείωσε ότι οι Τούρκοι εκπρόσωποι θα τους παρακολουθούσαν. Στο τέλος της συνομιλίας, οι πολιτικοί συμφώνησαν να επεξεργαστούν τη δυνατότητα επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Καζακστάν φέτος.

Με πληροφορίες από ahvalnews, edaily salonikanews.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Απίστευτες σκηνές! Αεροπλάνο συγκρούστηκε με φορτηγό της πυροσβεστικής

evosmos

Μόσχα για αποστολή ελληνικών όπλων που θα σκοτώσουν Ρώσους και ρωσόφωνους: «Θα επιστραφεί στην Ελλάδα η κίνησή της»!

evosmos

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη: Γαλλικό «ΟΚ» για στρατιωτική συνδρομή – Έκλεισε η συμφωνία για Rafale και FREMM;

evosmos

Leave a Comment