ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΜΟΣ

Πόσα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα αυτή τη στιγμή;

Πόσα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα αυτή τη στιγμή; To έχετε σκεφτεί ποτέ; Πόσος κόσμος βρίσκεται χιλιάδες μέτρα πάνω από την γη;

Σε πρώτη φάση, η απάντηση είναι: ΠΟΛΛΑ! Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά, πόσα αεροπλάνα και πόσος κόσμος βρίσκεται αυτή την ώρα πάνω από τα… κεφάλια μας!

Πιστεύουμε ότι πολλοί ταξιδιώτες αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους “πόσα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα αυτή τη στιγμή;”, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν μια σαφή απάντηση.

Είναι μια εύλογη ερώτηση και δεδομένου ότι σχεδόν κάθε αεροπλάνο παρακολουθείται από ραντάρ, πύργους ελέγχου και άλλες υπηρεσίες, στην πραγματικότητα μπορεί να απαντηθεί.

Ζητήσαμε λοιπόν από ειδικούς παρακολούθησης πτήσεων να μας βοηθήσουν να λύσουμε αυτό το τόσο περίεργο ερώτημα χιλιάδων ανθρώπων.

Λοιπόν, πόσα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα αυτή τη στιγμή;

Το 2017, η FlightAware προσδιόρισε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 9.728 εμπορικά αεροπλάνα στον ουρανό ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, αυτός ο αριθμός κυμαίνεται ανά λεπτό, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα σχεδόν συνεχώς απογειώνονται και προσγειώνονται.

Το 2020 έως το 2022 βλέπαμε λιγότερα αεροπλάνα στον αέρα λόγω της πανδημίας. «Τείνουμε να βλέπουμε περίπου 10.000 έως 20.000 λιγότερες πτήσεις την ημέρα από την πανδημία και το 2021 και το 2022», είπε η εκπρόσωπος της FlightAware, Kathleen Bangs, εμπορική πιλότος και πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρείας. Αυτό είναι περίπου από 10% έως 20% λιγότερο από το κανονικό, σύμφωνα με τα δεδομένα της FlightAware που παρέχονται στο Travel + Leisure.

Κάνοντας κάποια πρόχειρα μαθηματικά με βάση αυτή την εκτίμηση, είναι πιθανό να υπάρχουν κάπου μεταξύ 7.782 και 8.755 εμπορικά αεροπλάνα στον αέρα κατά μέσο όρο ανά πάσα στιγμή αυτές τις μέρες.

Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη κάποια εποχικότητα. «Συνολικά, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι πιο πολυσύχναστοι για τις περισσότερες χώρες, καθώς τότε βλέπουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής και φυσικά για μεγάλες διακοπές και ειδικά εκείνες που διανύουν ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο», λέει ο Bangs. “Στις ΗΠΑ, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο πιο μειωμένος μήνας για ταξίδια.”

Και όλα αυτά δεν λαμβάνουν καν υπόψη άλλους τύπους πτήσεων, όπως φορτηγά, στρατιωτικά και ιδιωτικά τζετ. Σύμφωνα με την FlightAware, η εμπορική αεροπορία αποτελούσε μόνο περίπου το 46,4% όλων των πτήσεων το 2021, επομένως ο συνολικός αριθμός των αεροπλάνων στον αέρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος — κάπου στα 15.500 έως 17.500!

Αν υπολογίσουμε πως κάθε εμπορικό αεροπλάνο έχει μέση χωρητικότητα 150 άτομα μαζί με τους ιπτάμενους, τότε πάνω από τα κεφάλια μας τη στιγμή που διαβάζεις το άρθρο, βρίσκονται 1.200.000 συνάνθρωποί μας. Wow;

Πώς παρακολουθούν οι εταιρείες τις πτήσεις;

Οι περισσότερες εταιρείες παρακολούθησης πτήσεων χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται Automatic Dependent Surveillance–Broadcast (ADS-B) για την παρακολούθηση πτήσεων.

Η πλειονότητα των αεροπλάνων σήμερα είναι εξοπλισμένα με αναμεταδότες ADS-B που αναμεταδίδουν αυτόματα δεδομένα όπως η τοποθεσία, το υψόμετρο και η ταχύτητα αέρα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Οι εταιρείες παρακολούθησης πτήσεων χρησιμοποιούν αυτά τα δημόσια δεδομένα για να ενημερώσουν τα δικά τους συστήματα.

Η FlightAware, για παράδειγμα, έχει το δικό της δίκτυο 34.000 δεκτών ADS-B στο έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς και δορυφορικούς δέκτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. «Μπορούμε να παρακολουθούμε πτήσεις οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προηγουμένως απρόσιτων περιοχών, όπως σε μεγάλες εκτάσεις ωκεανών, μεγάλες ερήμους και τον βόρειο και τον νότιο πόλο», λέει ο Bangs.

Ακούγεται επικίνδυνο για την ασφάλεια σε πτήσεις vip;

Μπορεί να είναι, αλλά υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί το απόρρητο. «Υπάρχουν ορισμένες στρατιωτικές πτήσεις που είναι μπλοκαρισμένες στην κάλυψή μας και επιπλέον, πολλά ιδιωτικά αεροσκάφη – σκεφτείτε διασημότητες, πολιτικοί και μεγάλες εταιρείες – συχνά πληρώνουν για να «μπλοκάρουν» τον αριθμό ουράς τους ή την εγγραφή του αεροσκάφους τους από το κοινό», λέει ο Bangs.

“Εμείς, εννοώντας το FlightAware, εξακολουθούμε να τα βλέπουμε, αλλά μπορούμε να δημοσιεύσουμε αυτά τα δεδομένα μόνο εάν ζητηθεί από μια κυβερνητική υπηρεσία όπως η FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας) ή το NTSB (Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών).”

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ρωσο-τουρκική κρίση στην Συρία – Τεράστιες ενισχύσεις έστειλε η Τουρκία – Μόσχα: «Πάρτε τους πίσω» – Άγκυρα: «Όχι»!

evosmos

ΣΟΚ – Κυβέρνηση προς Άγκυρα: «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε στην ΑΟΖ αλλά δεν μας αφήνει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα»

evosmos

Αφηνίασαν οι Τούρκοι για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Απειλούν με αντίμετρα!

evosmos

Leave a Comment