ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό φυσικό αέριο: “Ή πληρώνετε την κατανάλωση του σε ρούβλια ή σας το κόβουμε” – “Πετσοκόβει” όλο τον πλανήτη ο Βλαδίμηρος

Την απαίτηση της Ρωσίας για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις «μη φιλικές» χώρες απέρριψαν ομόφωνα οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας του G7, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία.

Παραβίαση των υπαρχόντων συμβολαίων

«Όλοι οι υπουργοί του G7 συμφώνησαν πως πρόκειται για μια μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υπαρχόντων συμβολαίων» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους του.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Μάλιστα, όπως εξήγησε, το συμβούλιο συζήτησε το θέμα και υπογράμμισε επισταμένως πως τα τωρινά συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ, επομένως οι εμπλεκόμενες εταιρείες πρέπει και οφείλουν να σέβονται τους όρους τους.

«Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλώ τις εταιρείες που εμπλέκονται να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η απόπειρα του Πούτιν να μας χωρίσει είναι προφανής, όμως όπως μπορείτε να δείτε από την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας, δεν θα μας χωρίσει» πρόσθεσε.

Νέο ρωσικό τελεσίγραφο

Ωστόσο η απάντηση από τη Μόσχα δεν άργησε να έρθει με νέο τελεσίγραφο. Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοβ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αμπράμοφ είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου». Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια γι’ αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», πρόσθεσε ο Αμπράμοφ.

Εντολή Πούτιν στη Gazprom να πληρώνεται σε ρούβλι μετά τις 31 Μαρτίου

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο που εξάγει σε ρούβλια, δίδοντας της μάλιστα και χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να εφαρμόσει την προεδρική εντολή.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε την πρόθεση της Μόσχας να εμμείνει στο ζήτημα των πληρωμών σε ρωσικό νόμισμα.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, η αξία του οποίου έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου. Εκλαμβάνεται δε, ως εκδικητική απάντηση του Κρεμλίνου στις κυρώσεις της Ευρώπης, καθώς το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους δυτικούς αγοραστές να μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Ενισχύεται το ρούβλι

Στο μεταξύ, το ρούβλι ενισχύθηκε σήμερα στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, κινούμενο και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ οι ρωσικές μετοχές παρέτειναν την υποχώρησή τους για τρίτη συνεδρίαση ύστερα από σχεδόν ένα μήνα αναστολής των συναλλαγών.

Η ρωσική αγορά ανοίγει και πάλι σταδιακά και επιστρέφει στην ομαλότητα ύστερα από την αναστολή των συναλλαγών που προκάλεσαν οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ύστερα από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης», όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σήμερα αποκαταστάθηκε πλήρως η διαπραγμάτευση των ρωσικών μετοχών και ομολόγων, αν και με μικρότερη χρονική διάρκεια ενώ παραμένουν σε ισχύ διάφοροι περιορισμοί. Οι μη κάτοικοι απαγορεύεται να πωλούν μετοχές και ομόλογα σε ρούβλια OFZ έως την 1η Απριλίου.

Στις 12.56 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι ήταν ενισχυμένο κατά 2,2% έναντι του δολαρίου στα 93,89 ενώ νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 92,51, ένα επίπεδο κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από την 1η Μαρτίου.

Οι μετοχές κινούνταν γενικώς σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή του αερομεταφορέα Aeroflot να αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση, ανακάμπτοντας με κέρδη 5% αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 στην αρχή της συνεδρίασης.

Ο ρωσικός δείκτης MOEX, με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι, σημείωσε πτώση 1,9% στις 2.436,0 μονάδες. Ο δείκτης RTS, με νόμισμα αναφορά το δολάριο, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,9% στις 822,4 μονάδες.

Πηγή: directus.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νυχτερινή εισβολή από 8 τουρκικά F-16 στο Αιγαίο για πρώτη φορά – Τι συμβαίνει;

evosmos

Αρμενία: «Συντρίψαμε την επίθεση Τούρκων και Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ- Ιδού οι νεκροί τους» (σκληρό βίντεο)

evosmos

Ζευγάρι «βασάνιζε διαρκώς» 10χρονο που φρόντιζαν μέσω αναδοχής

evosmos

Leave a Comment