ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιαννίδης: Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία Ελλάδας

Ως «ιδιαίτερη σημαντική» χαρακτήρισε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6», την ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ, ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, καθώς όπως είπε «έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων, διασφαλίζοντας την κυριαρχία μας, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «στην επέκταση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε όχι μόνο την περιοχή νοτίως της Κρήτης, η οποία ανταποκρίνεται επίσης στη συμφωνία που υπογράψαμε και με την Αίγυπτο, αλλά και περιοχές του Αιγαίου, τέτοιες που δεν είναι αντικείμενες ακτές στις τουρκικές, ώστε να δείξουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν εξαιρούμε το Αιγαίο από τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια».

Αιτιολογώντας την άποψή του αυτή ο κ. Σαρηγιαννίδης , τόνισε ότι «με την συμφωνία με την Ιταλία δημιουργούμε τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, διασφαλίζοντας την κυριαρχία μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο.

»Το πάγιο ζήτημα, ωστόσο, που απασχολεί εμάς του νομικούς, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει και αυτή στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο αλλά στα νότια της χώρας, στην ανατολική Μεσόγειο.

»Ωστόσο έχει αφήσει άθικτα τα μικρασιατικά παράλια στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκεςειδικές περιστάσεις που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο αλλά θα εφαρμοστούν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με στόχο ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η πάγια τουρκική θέση. Για αυτό, όπως προανέφερα, δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε το Αιγαίο από τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ;; ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. ΠΑΛΙ ΛΑΘΗ ΣΤΟΝ ΟΣΕ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

evosmos

Σέρρες: Τσακάλια επιτίθονται σε νεροβούβαλα – Αγανακτισμένος ο ιδιοκτήτης φάρμας

evosmos

Κορινθία: Φοβάμαι για την οικογένειά μου, λέει η σύζυγος του παλαιοχριστιανού

evosmos

Leave a Comment