ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σύγχρονη, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη η Θεσσαλονίκη του 2030.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες μου

Ξέρουμε ότι -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Ότι σοβαρές προκλήσεις και αβεβαιότητες σκοτεινιάζουν τον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ξέρουμε όμως ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Εξαντλώντας -αλλά όχι παραβιάζοντας- τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ήδη, άλλωστε -όπως εκτιμά η Κομισιόν- η χώρα μας διαθέτει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το μεγαλύτερο πακέτο έκτακτης στήριξης.

Ξέρουμε, ταυτόχρονα, ότι η οικονομία μας -χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε και τις δράσεις που αναπτύξαμε- έχει σήμερα αυξημένες αντοχές και ισχυρή δυναμική. Καταγράφουμε ιστορικά ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών. Είμαστε πολύ πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στην αύξηση του ΑΕΠ που φτάνει το 7,7%. Έχουμε μειώσει κατά έξι μονάδες την ανεργία. Και συνεχίζουμε.

Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, η Ελλάδα αλλάζει. Οφείλουμε όμως ιδιαίτερα οι Μακεδόνες, να αναγνωρίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα. Πάνω από 30 έργα προδιαγράφουν σήμερα την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Εξελίσσεται ήδη ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό σχέδιο (που συνολικά ξεπερνά τα 9,3 δις ευρώ) με έργα, αναπλάσεις και επενδύσεις σε τέσσερα επίπεδα: Τις Υποδομές, την Υγεία και την Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, το Πράσινο.

Είναι σπουδαίο και είναι αισιόδοξο ότι στην υλοποίηση του σχεδίου προχωρούμε όλοι μαζί: Η Κυβέρνηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγικοί φορείς, τα Επιμελητήρια και πάνω από όλα οι πολίτες.

Στη σκέψη όλων μας φωλιάζει και αναπτύσσεται ένας κοινός στόχος: Να είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 μια σύγχρονη πόλη, με κυρίαρχο ρόλο στην Ν.Α. Ευρώπη. Λειτουργική, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη. Να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Να δώσει στους ανθρώπους της νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες. Να πετύχει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την έκτασή της. Να επανατοποθετηθεί στο χάρτη του μέλλοντος.

Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός Εσωτερικών – Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΘΕΟΝΗ;;; Ανάστατοι οι εργαζόμενοι της Εταιρείας

evosmos

Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά

evosmos

Θρίαμβος της ζωής: «Είμαι ο Σταύρος, είμαι 17 ετών μαθητής τρίτης λυκείου και μόλις νίκησα τον καρκίνο»

evosmos

Leave a Comment