ΕΛΛΑΔΑ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ- ΝΙΝΑ Χ. ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ

Στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου στην κωμόπολη του Λιτόχωρου βρίσκεται το φαράγγι του Ενιπέα. Ο ποταμός Ενιπέας έχει μήκος 21χλμ., διασχίζει το Λιτόχωρο και εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Σχεδόν σε όλα τα σημεία του ποταμού το νερό είναι πόσιμο, εξαιρετικής ποιότητας και υδρεύει το Λιτόχωρο.?
Κατά την μυθολογία, ο ποτάμιος θεός Ενιπέας – ο ομορφότερος εκ των ποταμών-γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ερωτεύτηκε την Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας που επίσης γοητεύτηκε από την Τυρώ θέλοντας να την κατακτήσει πήρε την μορφή του Ενιπέα εξαπατώντας την. Όταν αργότερα ο θεός της αποκαλύφθηκε ανήγγειλε στην Τυρώ την γέννηση των δίδυμων παιδιών τους Πελία και Νηλέα. Ο πατέρας των θεών δε, ο Δίας τιμώρησε τον Ενιπέα με την κατάρα να μην δει ποτέ τη θάλασσα ελέω Ποσειδώνα.
Σύμφωνα πάλι με την μυθολογία στα νερά του ποταμού Ενιπέα λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Εδώ ο φημισμένος μουσικός και ποιητής Ορφέας κατασπαράχτηκε από τις Μαινάδες. Ο ποτάμιος θεός Ενιπέας απαντάται και στην Θεσσαλία αλλά και στην Ήλιδα. ?☀️☀️
Η διαδρομή για το φαράγγι ξεκινάει από την περιοχή των Μύλων Λιτοχώρου σε υψόμετρο 300 μέτρων και καταλήγει στη θέση Πριόνια στα 1100 μέτρα όπου οι ορειβάτες ξεκινούν για να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου. Ο επισκέπτης γοητεύεται από την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου κατά την διαδρομή του από το μονοπάτι που είναι πολύ καλά διατηρημένο. Έχει μήκος 9 χλμ. και ένας μέτριος περιηγητής μπορεί να το διασχίσει σε τρεις ώρες, ώσπου να φτάσει στην κορυφή στα Πριόνια. Το φαράγγι βρίσκεται σε πλούσια βλάστηση, σε σκιερό δάσος οξιάς, που εναλλάσσεται από ανηφόρες και κατηφόρες . Ξύλινες γέφυρες διευκολύνουν το πέρασμα, που σε μερικά σημεία είναι αρκετά στενό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάβαση. Πρόκειται για ένα βοτανικό παράδεισο με φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρο στον οποίο περιλαμβάνονται 1700 είδη χλωρίδας. Η θερμοκρασία λόγω της πυκνής βλάστησης συνήθως δεν ξεπερνάει στου μηδέν βαθμούς κελσίου, ενώ η υγρασία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή. Καταρράχτες μικρού και μεγάλου μήκους 11 μέτρων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο. Τα απότομα βράχια σχηματίζουν τσουλήθρες που καταλήγουν σε βάθρες δίνοντας την ευκαιρία για βουτιές και κολύμπι. ??
Το φαράγγι του Ενιπέα είναι αρκετά γνωστό στους φυσιολάτρες. Ομάδες ορειβασίας και πεζοπορίας από τα ευρύτερα Βαλκάνια επισκέπτονται την περιοχή διασκεδάζοντας και θαυμάζοντας το φυσικό περιβάλλον. Απαραίτητος εξοπλισμός για τον περιηγητή είναι το σακίδιο πλάτης, αθλητικά παπούτσια, καπέλο και γυαλιά ηλίου, και ένα μπουκαλάκι νερό. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ποτέ να εφοδιαστούμε με την ευχάριστη διάθεσή μας!♥️?
Χαρατσιδου Χ.Νινα
Ιστορικός

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

 

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κορωνοϊός: Ανησυχία μετά τα 50 κρούσματα – Σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου

evosmos

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 6χρονη «έσβησε» στο Ιπποκράτειο – Υπέστη δύο φορές ανακοπή

evosmos

Συνελήφθη στην Κολομβία 47χρονος που είχε διαρρήξει θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Νέα Σμύρνη

evosmos

Leave a Comment