Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα θεωρούνται ως μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν και φυσικά σάκχαρα, ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες. Όταν αυτά συνδυάζονται με χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών, προκύπτουν τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου. Σημειώνουμε ότι τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη είναι καλό να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου τους σχετικά σταθερά, χωρίς πολύ μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των φρούτων – Η λίστα
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από την άλλη, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι οι σταφίδες, τείνουν να έχουν αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη ορίζονται ως εξής:
- Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: 55 ή χαμηλότερα
- Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης: 56 – 69
- Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης: 70 και άνω
Δείτε παρακάτω τη λίστα με τον γλυκαιμικό δείκτη των φρούτων, κατά προσέγγιση: