ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι δέκα τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε πριν κοιμήθειτε

Η κατανάλωση τροφής λίγο πριν ξαπλώσετε το βράδυ συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά και σε έναν ανήσυχο ύπνο.

Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να δώσετε στο σώμα σας λίγο χρόνο για να αφομοιώσει πριν ξαπλώσετε για το βράδυ, και το να φάτε πολύ αργά σας κάνει να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι όταν προσπαθείτε να ξαπλώσετε άνετα. Ωστόσο, συμβαίνει να τρώτε δείπνο λίγο πριν τον ύπνο ή μπορεί να πεινάτε για ένα μεταμεσονύκτιο σνακ.

Ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από άλλα πριν τον ύπνο. Ορισμένες τροφές βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, ενώ άλλες μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους.

Όπως σημειώνει το eatingwell.com οι 10 τροφές που βαραίνουν το στομάχι, προκαλούν πεπτικές διαταραχές, καούρες, αύπνία ακόμη και εφιάλτες είναι τα εξής:

Ντομάτες

«Για όσους έχουν προβλήματα παλινδρόμησης οξέος (ή για τις γυναίκες που τα έχουν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), οι ντομάτες και άλλες όξινες τροφές μπορούν να προκαλέσουν πόνο και ενόχληση στον οισοφάγο όταν ξαπλώνετε», λέει η Kelly Jones M.S., RD, CSSD, LDN. Απολαύστε τις νωρίτερα την ημέρα, όταν θα είστε όρθιοι και φροντίστε να τις φάτε με άλλα μη όξινα τρόφιμα που εξισορροπούν την αντίδραση στο στομάχι σας.

Cheeseburgers

Ένα cheeseburger, αργά το βράδυ δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να το απολαύσετε. «Οι υπερβολικές ποσότητες κορεσμένου λίπους μπορεί να επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση, αφήνοντας το φαγητό στο στομάχι σας και τη ροή του αίματος κατευθύνεται εκεί ενώ προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε», λέει η Jones. Αυτό μπορεί να κάνει τις ορμόνες του σώματος να στραφούν προς την πέψη και την απορρόφηση, αντί για τον ύπνο.

Ντόνατς

«Αυτό το φαγητό είναι πλούσιο σε ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία και αντιδράσεις σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους», λέει η Jones. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή πριν πέσετε για ύπνο. Για να ικανοποιήσετε τη νυχτερινή σας λαχτάρα για γλυκό, στραφείτε σε φυσικές πηγές γλυκύτητας όπως φρούτα, τσάι από βότανα με ελαφριά ζάχαρη (χωρίς καφεΐνη) ή ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και μέλι.

Σοκολάτα

«Αν και είναι η αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων για σνακ το βράδυ, η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη», λέει η Jones. Η καφεΐνη μπορεί να είναι διεγερτική, οπότε αν είστε ευαίσθητοι, θα θέλετε να αποφύγετε. «Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη μαύρη σοκολάτα επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλότερη σε αντιοξειδωτικά, αλλά είναι επίσης υψηλότερη σε καφεΐνη, επομένως όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτήν μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν εάν επιλέξουν να τη φάνε αυτή τη στιγμή», λέει η Jones.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα, τα οποία και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδραστήριο πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, αλλά όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα αργά το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα και να σας κρατήσει ξύπνιο.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα φαγητά, όπως οι καυτερές πιπεριές τσίλι και ορισμένες σάλτσες και καρυκεύματα, μπορεί να είναι πιο όξινα και να οδηγήσουν σε πεπτική δυσφορία. Επιπλέον, εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Τα πικάντικα φαγητά μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS, οπότε αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, είναι καλύτερα να απολαμβάνετε τα μπαχαρικά με μέτρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα αποφεύγετε τη νύχτα.

Πίτσα

Η όξινη σάλτσα ντομάτας, το τυρί με πολλά λιπαρά και η ζύμη μπορεί να βαρύνουν το στομάχι σας. Γι αυτό προτιμήστε μια πιο υγιεινή ζύμη σε λεπτή μορφή (όπως κρούστα κουνουπιδιού ή ολικής αλέσεως), επιλέξτε τυριά με χαμηλά λιπαρά και αν είναι δυνατόν η σάλτσα να έχει βάση το ελαιόλαδο. Ή προτιμήστε να απολαμβάνετε την πίτσα ακριβώς όπως σας αρέσει νωρίτερα την ημέρα, δίνοντας στον εαυτό σας λίγες ώρες για να την αφομοιώσει πριν ξαπλώσετε.

Μπριζόλα

Η μπριζόλα και τα λαχανικά είναι ένα υγιεινό γεύμα πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν τρώτε μια τεράστια μπριζόλα, τύπου t bone steak, σε ένα εστιατόριο, προσέξτε. Όλο αυτό το κρέας θα καθίσει στο στομάχι σας και θα σας δυσκολέψει στον ύπνο. Γι αυτό προτιμήστε μια μερίδα που αισθάνεται καλά στο σώμα σας όταν απολαμβάνετε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά

Δημητριακά

Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως η βρώμη πριν τον ύπνο μπορεί να είναι χρήσιμη. Αλλά οποιαδήποτε δημητριακά, μάφιν ή γκρανόλα που έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη θα είναι διεγερτικά, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Αποφύγετε αυτά τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αντ ‘αυτού αναζητήστε αυτά με χαμηλότερο αριθμό σακχάρων και μερικές φυτικές ίνες που θα τους επιτρέψουν να αφομοιωθούν πιο σταθερά και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο σταθερά, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο ξεκούραστοι.

Πατατάκια

Τα πατατάκια μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μεταμεσονύκτιο σνακ. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα πατατάκια, οδηγούν σε εφιάλτες, επομένως όχι μόνο θα δυσκολευτείς να αποκοιμηθείς γρήγορα αλλά και μπορεί να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας από όχι και τόσο ευχάριστο όνειρο. Αντ ‘αυτού, προτιμήστε σπιτικό ποπ κορν για να πάρετε το τραγανό αποτέλεσμα που ψάχνετε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Έξι τρόποι με τους οποίους μπορεί να σας «σκοτώσει» ένα σάντουιτς

evosmos

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ – ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΑΓΩΝΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά την επέμβαση

evosmos

Leave a Comment