ΔΙΑΦΟΡΑ

Χρυσός: Κοντά στο ιστορικό υψηλό του 2011 – Η πανδημία του κορωνοϊού και τα «lockdown» έφεραν παγκόσμια ανησυχία

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από το σύνολο των κυβερνήσεων του πλανήτη, με απαγορεύσεις, περιοριστικά μέτρα και «πάγωμα» κάθε οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική κρίση.

Όταν υπάρχει μια παγκόσμια κρίση και πτώση στις παραγωγικές δραστηριότητες τότε τα νομίσματα του πλανήτη χάνουν ακόμα περισσότερο σε όρους πραγματικής αξίας και όλοι στρέφονται στον χρυσό ο οποίος όταν όλα καταρρέουν ορίζει ποιος είναι πλούσιος και ποιος όχι ανάλογα με το ποιος τον κατέχει.

«Ένα βήμα» πριν το ιστορικό υψηλό του 2011 βρίσκεται ο χρυσός που διαπραγματεύεται μια ανάσα από τα 1.900 δολ/ουγγιά, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη δίνουν ώθηση στη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο.

Τα εντεινόμενα σημάδια ότι η παρατεταμένη πανδημία του κορωνοϊού εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη αλλά και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνουν τη ζήτηση για το μέταλλο.

Ο χρυσός οδεύει ολοταχώς προς κέρδη για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί απο το 2011, ενώ και ο άργυρος κατευθύνεται προς τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Τα αρνητικά επιτόκια, το αδύναμο δολάριο, οι ανησυχίες για το οικονομικό κόστος και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα οδηγούν τα δύο μέταλλα προς τα υψηλότερα ετήσια κέρδη εδώ και μια δεκαετία.

Η UBS στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της κάνει λόγο για εκτόξευση του χρυσού στα 2.000 δολ/ουγγιά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέροντας ότι σε αυτό θα συμβάλλει ότι ο χρυσός είναι μια διαφοροποιημένη επένδυση σ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

«Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά ή κοντά στο μηδέν, ο χρυσός αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικό προϊόν, γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο επενδυτής ότι δεν παίρνει τόκο για τον χρυσό που έχει, ενώ σε καιρούς αβεβαιότητας η τιμή του ανεβαίνει», αναφέρει στο Bloomberg, ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, Μαρκ Μόμπιους. «Θα αγόραζα (χρυσό) τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω, γιατί είναι σε ανοδική τροχιά».

Νωρίτερα στη Σιγκαπούρη, η τιμή σποτ του χρυσού μειώθηκε κατά 0,1% στα 1.885,52 δολ/ουγγιά, ενώ την Πέμπτη άγγιξε τα 1.898,34 δολάρια, προσεγγίζοντας την τιμή – ρεκόρ των 1.921,17 δολ. που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η τιμή σποτ του αργύρου αυξήθηκε κατά 0,3% στα 22,6566 δολ/ουγγιά και αναμένεται να σημειώσει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 1980.

Κι ενώ η τιμή σποτ του χρυσού απέχει περί τα 40 δολ. από τα υψηλά όλων των εποχών, κάποια προθεσμιακά συμβόλαια στον Comex ήδη διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου άγγιξε τα 1.927,10 δολ/ουγγιά την Πέμπτη, σπάζοντας το ρεκόρ των 1.923,70 δολ. του Σεπτεμβρίου του 2011.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο χρυσός είναι τόσο πολύτιμος στην ανθρώπινη οικονομική ιστορία. Πολύ απλά διότι δεν οξειδώνεται και ζει για… πάντα, ότι κι αν σημαίνει αυτό, αντίθετα με τα χαρτονομίσματα και την ονομαστική αξία του χρήματος (το οποίο οδεύει να γίνει ηλεκτρονικό) που εξαφανίζονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο χρυσός συμβολίζει την πραγματική αξία, ενώ το σημερινό χρήμα συμβολίζει την «ρευστότητα» και την άμεση χρήση του. Γιαυτό και το χρήμα όταν παράγεται κυριολεκτικά από τον «αέρα» έχει χρησιμότητα για αυτούς που το επενδύουν πρώτοι, μέχρι να φτάσει στα λαϊκά στρώματα έχει χάσει στην διαδρομή μεγάλο μέρος της αξίας του καθώς αυξάνονται οι τιμές των αγαθών. ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πώς βγαίνουν εύκολα τα άλατα στον νεροχύτη και την βρύση

evosmos

Πλησιάζει το ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός – Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

evosmos

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε στο ψυγείο σας ένα κομμένο πορτοκάλι

evosmos

Leave a Comment