Η βουτιά της αμερικανικής οικονομίας το προηγούμενο τρίμηνο και ο χειρισμός της πανδημίας, βύθισαν τη δημοφιλία του Τραμπ – Υποβάθμιση της προοπτικής της οικονομίας από τον Fitch – Στο στόχαστρο… εχθρών και φίλων ο Αμερικανός πρόεδρος για τη σκέψη περί καθυστέρησης εκλογών
Ο Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει εξαρχής σθεναρά την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν για την προεδρία. Έχουν, άλλωστε, συνυπάρξει επί οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο. Πλέον, όμως, καταφέρεται εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά μετά την πρότασή του τελευταίου να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.
Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης του εμβληματικού Αφροαμερικανού Δημοκρατικού βουλευτή Τζον Λιούις, ο τέως πρόεδρος κατηγόρησε τον διάδοχό του ότι απειλεί τη Δημοκρατία. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός που απέρριψε την ιδέα του Τραμπ. Αυτή απερρίφθη ακόμα και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών. «Ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας, σε πολέμους, στη μεγάλη ύφεση, στον εμφύλιο, ποτέ δεν αναβάλαμε εκλογές και θα βρούμε τρόπο να τις κάνουμε και τώρα στην ώρα τους, στις 3 Νοεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ. Αμέσως μετά την σχετική ανάρτηση του Τραμπ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταγράψει σημαντική πτώση.
Είναι εμφανές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παίζει τα ρέστα του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Παρ’ ότι δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει την ημερομηνία τους, που τηρείται απαρεγκλίτως από το 1845, εμφανίζεται έτοιμος να κάνει τα πάντα, ώστε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν δεύτερο και καταϊδρωμένο. Μεταξύ όλων των άλλων, ο πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών, τους οποίους κατηγόρησε ότι έχουν σκοπό να καταστρέψουν αυτό που αποκάλεσε «αμερικανικό τρόπο ζωής». «Θέλουν να ξεριζώσουν και να κατεδαφίσουν όλες τις αμερικανικές αξίες», δήλωσε από το Τέξας.
Κάποιοι από τους κορυφαίους αναλυτές των ΗΠΑ εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ώστε να πολώσει στο έπακρο το προεκλογικό κλίμα, να διχάσει τους ψηφοφόρους με σκοπό να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Εξάλλου, επιθυμεί να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομία που κατακρημνίζεται. Το αμερικανικό ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας έτσι την μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940.
Υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ ο Fitch
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε σήμερα την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Αν και ο Fitch διατήρησε τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο “ΑΑΑ”, τη μεγαλύτερη δυνατή, τόνισε ότι από τη χώρα «απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης».
«Το αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ» που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.
Ο Fitch υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, εξηγώντας ότι αναμένει ως το 2021 το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι ΗΠΑ εισήλθαν επισήμως σε ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ τους να σημειώνει συρρίκνωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.
Τέλος στο επιπρόσθετο επίδομα για τους άνεργους
Σαν να μην έφτανε αυτό, το επιπρόσθετο επίδομα που δινόταν τους τελευταίους μήνες στους άνεργους Αμερικανούς πήρε τέλος σήμερα, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η οικονομία ήταν το δυνατό χαρτί του Τραμπ. Τώρα πλέον, η απογοήτευση των ψηφοφόρων καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, παρ’ ότι ο πρόεδρος τις έχει χαρακτηρίσει απάτη.
Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η δημοτικότητα του Τραμπ έπεσε στο 44%, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, για την οποία φέρει σοβαρές ευθύνες ο Λευκός Οίκος. Πλέον, ο Τραμπ έχει ανοίξει μέτωπο και με τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ και σύμβουλο του. Τον κατηγόρησε, αναρτώντας στο Twitter βίντεο, το οποίο υποστήριζε ότι ο Φαούτσι διέσπειρε ψευδείς πληροφορίες. «Δεν έχω παραπλανήσει το αμερικανικό κοινό, σε καμία περίπτωση», απάντησε ο καθηγητής, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC.