ΕΛΛΑΔΑ

10.000€ στο χέρι για να ανακαινίσεις το σπίτι σου: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση, πως θα πάρεις τα λεφτά

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και των τιμών πώλησης ακινήτων, χωρίς να διαφαίνεται άμεση λύση στον ορίζοντα. Παρά τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα επιδότησης ανακαίνισης και αγοράς κατοικιών, η αγορά δεν έχει ομαλοποιηθεί.

Ειδικά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» αντιμετωπίζει χαμηλό ενδιαφέρον. Αυτό το πρόγραμμα είναι κρίσιμο, καθώς θα μπορούσε να προσθέσει νέα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών.

Με δεδομένο ότι μόλις 1.400 ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επιδότηση, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην αναθεώρηση των κριτηρίων του προγράμματος. Προσφέρει πιο ελκυστικά κίνητρα, ενθαρρύνοντας τους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα κλειστά τους ακίνητα και να τα διαθέσουν στην αγορά.

Διαβάστε αναλυτικά τα νεότερα για το πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης ακινήτων:

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024: Τα νέα κριτήρια

Αυξάνεται και η επιδότηση αλλά και υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της επιδότησης θα αυξηθεί έως και κατά 60% ενώ θα ανακοινωθεί και γενναία αύξηση του συνολικού ποσού το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο μελετά και μια αλλαγή που αφορά τη φορολόγηση όσων αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Με βάση το ισχύον πρόγραμμα η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι βελτιώσεις του προγράμματος «Aνακαινίζω – Νοικιάζω» που σχεδιάστηκε προκειμένου να ανοίξουν αρκετές χιλιάδες κλειστά σπίτια αλλά η πρώτη φάση δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1413).

Στη δράση θα ενταχθούν περίπου 12.500 κενές κατοικίες αρκεί οι ωφελούμενοι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ακινήτου προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση. Σε περίπτωση που το ακίνητο δε νοικιαστεί θα επιβληθούν ποινές όπως η επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση.

Όλες οι ηλικίες θα μπορούν στο εξής να κάνουν αίτηση για την αγορά κατοικίας με επιδότηση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο βέβαια να έχουν «κλειδώσει» τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημαντικές αλλαγές θα είναι στα ηλικιακά κριτήρια, αλλά και στα κριτήρια επιλογής του ακινήτου, αφού θα μπουν νέα δεδομένα, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να βρουν σπίτι.

Υπενθυμίζεται, ότι στον πρώτο κύκλο, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σπίτι με τα κριτήρια που είχαν μπει. Έτσι, αυτή τη φορά θα μπουν στο «παιχνίδι» και τα καινούρια, κάτω των 15 ετών, σπίτια.

Επίσης, θα μπορούν και οι ηλικίες 40-50 ετών να κάνουν αίτηση στην τράπεζα της επιλογής τους, ενώ και οι 25-39 ετών που δεν κατάφεραν να πάρουν το χαμηλότοκο δάνειο στον πρώτο γύρο, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για το νέο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που θα αρχίσει το νωρίτερο από το προσεχές φθινόπωρο.

Τα όσα αλλάζουν στον δεύτερο γύρο του «Σπίτι μου»:

Εισοδηματικά κριτήρια: Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο κύκλο, ίσχυαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Κατώτατο εισοδηματικό όριο ύψους 10.000 ευρώ και πιο αναλυτικά, 16.000 ευρώ ανώτατο όριο για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, κάθε παιδί είχε προσαύξηση 3.000 ευρώ, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

Κριτήρια ακινήτου: Θα ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.

Όροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.

Ηλικιακά κριτήρια: Στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών. Τώρα θα προστεθούν και ωφελούμενοι ηλικίας 40 έως 50 ετών.

Πώς κάνετε αίτηση

Το υπουργείο Εργασίας είχε ανοίξει την προηγούμενη φορά μία ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, όπου υπάρχουν παραδείγματα για τα δάνεια που θα χορηγούνται από τις τράπεζες, όπως και τα επιτόκιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

  • Ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
  • Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
  • Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Τι είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα»

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφορά στην επιδότηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, ώστε το ζευγάρι να αποκτά την δική του στέγη πληρώνοντας λιγότερα από όσα θα έδινε ως ενοίκιο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ!! Δημοσιογραφάρες – τηλεστάρ της ΕΡΤ εξέθεσαν τον επαγγελματία που είναι στην πηγή του ρεπορτάζ

evosmos

Αγώνας δρόμου όλη τη νύχτα για να πάει το ρεύμα σε 7 περιοχές

evosmos

“ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ” ο καιρός! Έρχονται λασποβροχές και πτώση της θερμοκρασίας έως 8 βαθμοί

evosmos

Leave a Comment