Από σήμερα Τετάρτη ανοίγει και επίσημα ο φάκελος για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ στο Μαξίμου αναμένονται συσκέψεις προκειμένου να καθοριστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.
Προφανώς, λένε οι γνωρίζοντες, «η θεσμική διερεύνηση», δηλαδή η σύσταση Εξεταστικής αλλά σε βάθος χρόνου και με ρήτρα εμπιστευτικότητας, «είναι η ενδεδειγμένη λύση» αυτήν την στιγμή για την Κυβέρνηση.
Μάλιστα, η Αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα, από τον ειδικό κανονισμό της Βουλής, να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αίτημα δέκα Βουλευτών και πλειοψηφία 120 στην ολομέλεια.
Από την ερχόμενη Δευτέρα (22/08) η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσουν αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής.
Το ζήτημα όμως για την Κυβέρνηση είναι αν θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις. Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, επτά έως οκτώ πολιτικοί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και στην υπόθεση Ανδρουλάκη άναψε φωτιές στο Μαξίμουγραφεία.
Τα διεθνή ΜΜΕ «πυροβολούν» κατά ριπάς και πολλοί εντός της ΝΔ δεν βλέπουν με καλό μάτι τον κυβερνητικό διασυρμό από το σύστημα Μητσοτάκη. Ενώ ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν και τα περίφημα παράνομα λογισμικά τύπου «Predator», που σύμφωνα με την Google έχει αγοράσει ή έχει υπενοικιάσει η χώρα μας, ο φάκελος των οποίων αν ανοίξει τα απόνερα θα σαρώσουν το κυβερνών κόμμα.
Μόνο τυχαία πάντως δεν πρέπει να θεωρείται το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.
Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μιλά μόνο για πολιτικούς, όπως για παράδειγμα η «Καθημερινή», αλλά και για δημοσιογράφους και επιχειρηματίες! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αν ανοίξει ο συγκεκριμένος φάκελος «θα ανασυνταχθούν συμμαχίες ετών».
Για τους επαΐοντες το πρώτο θύμα είναι η μετεκλογική συνεργασία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Η αναφορά της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «υπάρχει μια προϊούσα πολιτική ταύτιση και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι θέλει στην πραγματικότητα να φανεί» είναι απολύτως ενδεικτική της δυσαρέσκειας στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του Ν. Ανδρουλάκη. Κυρίως για την έκταση που έδωσε στο θέμα.