ΕΛΛΑΔΑ

Το Κατάρ παίζει “βρώμικα” εναντίον της Ελλάδας: Ενδέχεται να εκπαιδεύσει Τούρκους πιλότους στα προηγμένα γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Το περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα του Paul Iddon αναφέρει ότι η Τουρκία θα μπορούσε σύντομα να έχει την ευκαιρία να εξετάσει το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale F3R, εάν το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας πρόσφατα επικυρωμένης εκπαιδευτικής συμφωνίας.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για τον τουρκικό στρατό, δεδομένου ότι η αντίπαλός του Ελλάδα πρόσφατα απέκτησε και άρχισε να χρησιμοποιεί το προηγμένο αεροσκάφος.
Τίτλος: Why Turkey Would Welcome An Up-Close Look At Qatar’s Rafales – (Γιατί η Τουρκία θα καλωσόριζε μια προσεκτική ματιά στα Rafales του Κατάρ)

Αναφέρει τα εξής:
Όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει 36 αεροσκάφη και 250 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία σε προσωρινή βάση για εκπαίδευση. Σε όλες τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής Τούρκος πιλότος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια DQ Rafales. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεριωθούμενα αεροπλάνα θα αναπτύξει τελικά το Κατάρ. Η Ντόχα διαθέτει έναν ποικίλο στόλο μαχητικών 4,5 γενιάς δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία εκπαίδευσης υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να πάνε στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία ορίζει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εκθετικά αναπτυσσόμενους αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Το Κατάρ αγόρασε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Τουρκία πρόσφατα κατασκεύασε δύο μηχανοκίνητα πλοία για το ναυτικό του Κατάρ.

Η Τουρκία έχει επίσης στρατιωτική βάση στο Κατάρ και διεύρυνε τη στρατιωτική της παρουσία εκεί, αφού η Ντόχα βρέθηκε σε εκτεταμένο αποκλεισμό από τους γείτονές της το 2017. Τον Οκτώβριο, η Τουρκία έστειλε ξανά στρατεύματα στο Κατάρ, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

«Οι αμυντικοί δεσμοί του Κατάρ και της Τουρκίας ξαναρχίζουν πριν από τον αποκλεισμό και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, επειδή το Κατάρ έχει κάτι να μάθει από τη στρατιωτική εμπειρία της Τουρκίας», είπε ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει το Κατάρ ως σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο και, το πιο σημαντικό, βασικό μέσο οικονομικής υποστήριξης για την ταλαιπωρημένη οικονομία της».

«Οι αμυντικές ασκήσεις έχουν πολύ νόημα στο πλαίσιο των συνολικών τους σχέσεων», είπε ο Bohl.

Δεδομένων αυτών των στενών δεσμών, η Ντόχα μπορεί να αισθάνεται άνετα να αφήσει την Τουρκία να εξετάσει μερικά από τα Rafale της και να εκπαιδευτεί, για να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στην Τουρκία να αγοράζει μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, μετά την επίμαχη αγορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι η ύπαρξη S-400 στην Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των F-35.

Ο Bohl είναι επιφυλακτικός ότι μια ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ στην Τουρκία θα μπορούσε παρομοίως να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες αυτού του γαλλικού αεροσκάφους ή να δώσει στην Άγκυρα οποιοδήποτε σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας.

«Νομίζω ότι οι φόβοι για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτές τις ασκήσεις, για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, είναι ελάχιστοι», είπε.

«Αν και η Τουρκία θα συνεχίσει να εξαπολύει απειλές κατά καιρούς στην Ελλάδα, ειδικά όταν χρειάζεται κάποιο είδος εθνικιστικής ώθησης στο εσωτερικό, οι δεσμοί της στο ΝΑΤΟ αποτελούν πιθανή απειλή οποιασδήποτε τεχνικής γνώσης που αποκτάται από αυτές τις ασκήσεις». «Πάνω από όλα, αυτά είναι γαλλικά αεροσκάφη και η Γαλλία είναι επίσης μέρος του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο American University και συνεργάτης στο Orion Policy Institute, επεσήμανε ότι η γαλλική σιωπή για οποιαδήποτε ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ θα μπορούσε να ερμηνευθεί, τουλάχιστον, ως ένα πορτοκαλί φως από το Παρίσι.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πρόσβαση της Τουρκίας στις δυνατότητες του Rafale και την απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με αυτό το μαχητικό αεροσκάφος», είπε. «Και αν ίσχυε αυτό, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει τους Καταριανούς για αυτό».

«Αλλά υποθετικά μιλώντας, εάν δεν υπάρχει τέτοια εκφρασμένη ανησυχία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σιωπηρής συναίνεσης της γαλλικής πλευράς να αφήσει τον τουρκικό στρατό να παρακολουθεί τα Rafales, υπό την προοπτική προσφοράς για την αγορά τους στο μέλλον», είπε.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα επωφεληθεί αναμφίβολα από την ευκαιρία να δει από κοντά το Rafale και να το δοκιμάσει. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι και οι δύο περιπτώσεις που πύραυλοι αέρος-αέρος κατέρριψαν τουρκικά αεροσκάφη, το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, αφορούσαν αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1983, ένα ιρακινό Mirage F1 κατέρριψε ένα τουρκικό αεροσκάφος F-100F Super Saber με πύραυλο Super 530F-1, αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου 1996, ένα ελληνικό Mirage 2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D Block 40 με πύραυλο R.550 Magic II, αφού το τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στο νησί της Χίου.

Το Rafale είναι πιο προηγμένο από οτιδήποτε άλλο στο σημερινό τουρκικό οπλοστάσιο. Και αν η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα προηγμένα Block 70 F-16 Vipers, που έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τεχνολογικό χάσμα αεροπορικής ισχύος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας θα διευρυνθεί περαιτέρω προς όφελος της τελευταίας.

Επομένως, δεν θα ήταν καθόλου έκπληξη εάν η Άγκυρα αδράξει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το πιο εξελιγμένο αντίπαλο αεροσκάφος, που έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τσαβούσογλου: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον μας, θα απαντήσουμε

evosmos

Πέθανε ξαφνικά από ανακοπή νεαρός 21 ετών στην Πάτρα

evosmos

Συντάξεις Απριλίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι επίσημες ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

evosmos

Leave a Comment