ΕΛΛΑΔΑ

Οι απρόσεχτοι το πληρώνουν και το ποσό “τσούζει” :Το χαρτί που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο για να γλυτώσεις το πρόστιμο των 400 ευρώ

Ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ είναι ένα έγγραφο που πρέπει να έχει κάθε οδηγός στο αυτοκίνητό του, διαφορετικά το πρόστιμο αγγίζει τα 400 ευρώ.

Ειδικότερα, εκτός από την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και το δίπλωμα, υπάρχει ακόμα ένα έγγραφο που υποχρεούται ο οδηγός να επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου, καθώς η μη ύπαρξή του επιφέρει τσουχτερό πρόστιμο.

Ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ αποτελεί υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, τόσο για την οδική ασφάλεια, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρώνουν 4 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος υποχρεούται να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από τρεις εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και μία εβδομάδα μετά από αυτήν.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου, επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.

Αναλυτικά:

Καθυστέρηση έως 30 ημέρες

Επιβατικά ΙΧ 16 ευρώ

Δίκυκλα 10 ευρώ

Καθυστέρηση έως 6 μήνες

Επιβατικά ΙΧ 33 ευρώ

Δίκυκλα 20 ευρώ

Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών

Επιβατικά ΙΧ 65 ευρώ

Δίκυκλα 41 ευρώ

Όταν περάσουν οι έξι μήνες, εκτός από το πρόστιμο του Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, με την εφαρμογή του να μπαίνει σύντομα σε ισχύ.

Ο έλεγχος θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από την ΓΓΠΣ, με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, του TAXISnet και άλλων φορέων, όπου αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ

Τσουχτερό πρόστιμο Τροχαίας αν δεν γίνει τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ

Τσουχτερό είναι και το πρόστιμο που θα δεχθεί ο οδηγός σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, καθώς αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το όχημα έχει περάσει Κ.Τ.Ε.Ο., βεβαιώνεται αμέσως πρόστιμο 400 ευρώ.

Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και προσκομίσει το χαρτί εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώσει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ, στο οποίο όμως πρέπει να υπολογιστεί και το ειδικό αυξημένο τέλος που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο καταβάλλεται στο Κ.Τ.Ε.Ο..

Τώρα, αν είχε περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο πριν την καταγραφή της παράβασης, αλλά δεν είναι μαζί του το αποδεικτικό, μόλις το προσκομίσει στην Τροχαία, το πρόστιμο μειώνεται αμέσως στα 20 ευρώ, μιας και εκπίπτει στο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., όπου αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αλέξης Κούγιας: Θα επιστρέψω στη δίκη Πισπιρίγκου – Αλίμονο αν αφήσω ανυπεράσπιστη μία φτωχή γυναίκα

evosmos

Ξέσπασε σε λυγμούς η Σάσα Σταμάτη: «Καιγόμαστε, κάντε κάτι»! (βίντεο)

evosmos

Τροχός της Τύχης: Παίκτρια κέρδισε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ

evosmos

Leave a Comment