ΕΛΛΑΔΑ

Αίγινα: Ανακαλύφθηκαν αρχαία χρυσά κοσμήματα σε ανασκαφή στον λόφο της Κολώνας

Αρχαία χρυσά κοσμήματα που χρονολογούνται στο πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας το 2025 στον λόφο της Κολώνας στο νησί της Αίγινας.

Κατά τη διάνοιξη ανασκαφικής τομής στο εσωτερικό μεγάλης λιθόκτιστης κατασκευής, που βρίσκεται εξωτερικά και σε άμεση γειτνίαση με τα κατάλοιπα του τείχους που προστάτευε την επέκταση του οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού (το λεγόμενο «εσωτερικό προάστιο») βρέθηκαν:

Οκτώ χρυσά διμερή δισκοειδή περίαπτα, ένα χρυσό δισκοειδές περίαπτο, επτά χρυσές αμφικωνικές ψήφοι, μία χρυσή κυλινδρική ψήφος, οκτώ διακοσμητικά ελάσματα από φύλλο χρυσού και επτά σφαιρικές ψήφοι από καρνεόλη.

Χρυσή αμφικωνική ψήφος. Μουσείο Αίγινας

Όλα πιθανόν ανήκουν σε ένα χρυσό περιδέραιο ή κρεμαστό αντικείμενο, χρονολογούνται στο πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Επιπλέον βρέθηκαν δώδεκα θραύσματα χαλκού που πιθανόν προέρχονται από μαχαιρίδια και μία βελόνη/περόνη.

Πιθανόν κτερίσματα

Αν και η στρωματογραφία του ανασκαφικού πλαισίου εύρεσής τους ήταν διαταραγμένη, άγνωστο σε ποια χρονική περίοδο, είναι εύλογη η υπόθεση ότι τα κοσμήματα ήταν κτερίσματα πιθανόν κάποιας ταφής της Μέσης Εποχής του Χαλκού, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθούν ενδείξεις ύπαρξης κάποιου σωζόμενου τάφου.

Χρυσό δισκοειδές περίαπτο. Μουσείο Αίγινας

Τα χρυσά κοσμήματα, ιδίως τα περίαπτα, παρουσιάζουν ομοιότητες με ορισμένα από τα κοσμήματα του αποκαλούμενου «θησαυρού της Αίγινας», των προϊστορικών χρόνων, ένα σύνολο κοσμημάτων από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, το οποίο βρέθηκε στην Αίγινα, εξήχθη παράνομα και από το 1892 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο λοφος της Κολώνας στην Αίγινα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο λιμάνι και τη σύγχρονη πόλη της Αίγινας.

Παρότι είναι κυρίως γνωστός για τον ναό του Απόλλωνα, του 6ου αι. π.Χ., ο λόφος της Κολώνας παρουσιάζει διαχρονική χρήση – προϊστορικός οικισμός, ιερό των ιστορικών χρόνων και ακρόπολη της αρχαίας πόλης, βυζαντινός οικισμός.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ηράκλειο: Πατριός συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση και μητέρα για ενδοοικογενειακή βία στο 13χρονο παιδί τους

evosmos

Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις για απάτες σε βάρος του ΕΟΠΠΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί, ζημιά 3,5 εκατ. ευρώ

evosmos

Θρίλερ στο Αιγαίο: Εικόνες από τη συγκλονιστική διάσωση ναυαγού μεταξύ Τήνου και Μυκόνου με 6 μποφόρ

evosmos

Leave a Comment