ΕΛΛΑΔΑ

Airbnb: Πότε η εφορία δεν θα ρίχνει «καμπάνες» για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας με στόχο να εντοπιστούν αφενός όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα αλλά και όσοι δηλώνουν χαμηλότερα από αυτά που εισπράττουν.

Ωστόσο, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται αναδρομικά η μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους.

Συγκεκριμένα το άρθρο 28 του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:

«Μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους -Τροποποίηση περίπτωσης γ ‘ παρ. 5 άρθρου 111 ν. 4446/2016 – Μεταβατική διάταξη

1. Στην περ. γ’ της παρ. 5 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η περ. γ’ της παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.».

2. Πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, κατ’ εφαρμογή της περ. γ’ της παραγράφου 5 του άρθρου 111 του ν 4446/2016, εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση».

Αυστηροί έλεγχοι
Οι νέοι έλεγχοι στα Airbnb θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω «έξυπνων» εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερος και από το 2019, η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το έτος 2022. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα λάβει τις προσεχείς ημέρες από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Οσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών AirDNA τα έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική αγορά κατά το 2022 ανήλθαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην ελληνική αγορά αυξήθηκε πέρυσι σε 193 ευρώ, σηματοδοτώντας αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2019 και 15% συγκριτικά με το 2021. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της αυξημένης ζήτησης συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κιβωτός του Κόσμου: Προθεσμία για τις 27 Ιανουαρίου πήρε ο παπά Αντώνης

evosmos

Κακός χαμός σε εμβολιαστικό κέντρο ! Εξαλλος πολίτης βγήκε …από τα ρούχα του ! [ΒΙΝΤΕΟ]

evosmos

Καρπενήσι: Πέθανε ξαφνικά στον ύπνο της 32χρονη νηπιαγωγός

evosmos

Leave a Comment