ΕΛΛΑΔΑ

Ευαγγελάτος – Στεφανίδου, Ρουσόπουλος και Καιρίδης, γιορτάζουν τον καρνάβαλο και τα κούλουμα στην Καβάλα «κάτω από τις στοές με τα γιασεμιά» του Imaret… [φωτογραφίες]

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης, συν γυναιξί, θα περάσουν το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας στην Καβάλα! «Μαζί με τρία φιλικά ζευγάρια, θα χαλαρώσουν λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών, θα απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης και θα καταλύσουν στο (ιστορικά φορτισμένο μνημείο-ξενοδοχείο της Καβάλας) Ιμαρέτ», αναφέρει η είδηση.

-Το «ζουμί» από την παραπάνω είδηση είναι ότι στην πόλη συνυπάρχει μαζί τους καί το ζεύγος Νίκος Ευαγγελάτος (ΜegaTV) – Τατιάνα Στεφανίδου (AlphaTV) που σήμερα το πρωί εθεάθησαν όλοι σε γκρούπ ξενάγησης στην πόλη.

Φωτογραφίες η παρουσιάστρια  ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αναφέροντας την ιστορία πίσω από την ονομασία του ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Τατιάνα Στεφανίδου – Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Καλημέρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β´ τους έδωσε το όνομα του, εδώ έχασαν τη μάχη και αυτοκτόνησαν οι Ρωμαίοι στρατηγοί Βρούτος και Κάσσιος, εδώ ιδρύθηκε και η πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης από τον Απόστολο Παύλο. Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, λίγο έξω από την Καβάλα, που αξίζει να επισκεφτείτε», έγραψε η Τατιάνα Στεφανίδου.

Όπως μάθαμε επισκέφθηκαν την πόλη για την παρουσίαση του βιβλίου “ΑΔΡΙΑΣ, Ήταν όλοι ήρωες.
Η βιογραφία του Θρυλικού Αντιτορπιλικού” της Μαργαρίτας Πουρναρά που πραγματοποιήθηκε χτές Σάββατο στίς 19:30 στο Ιμαρέτ, ένα από τα πιο εμβληματικά με πολιτιστική αξία κτίσματα της Ελλάδας. Είναι ένα αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και σπάνιο δείγμα της στην Ευρώπη.
Ιδρυτής του ιδρύματος ήταν ο Μεχμέτ Αλι, γεννημένος στην Καβάλα και μετέπειτα Βαλής και Χεδίβης της Αιγύπτου ο οποίος έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους. Μετά την άδεια που πήρε από τον Σουλτάνο, έδωσε εντολή για την έναρξη της κατασκευής του ιδρύματος ως δώρο του στη γενέθλια πόλη του το 1813.
Το Ιμαρέτ αποτελούσε ένα συγκρότημα δημόσιων κτηρίων με κοινωφελή χαρακτήρα – διδασκαλία και φιλανθρωπία.
Η εκπαιδευτική λειτουργία για μουσουλμάνους άρρενες συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 1902 ενώ η παροχή συσσιτίων μέχρι το 1923.
Με τη συνθήκη της Λωζάνης, προσφυγικές οικογένειες διέμειναν μέχρι το 1965-69. Το 2001 το μνημείο νοικιάστηκε για 50 χρόνια από την Άννα Μισσιριάν, επιχειρηματία της Καβάλας, αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε ένα πολυτελή και καλαίσθητο χώρο φιλοξενίας, που διατηρεί και την ατμόσφαιρα της εποχής του.
Ντοκουμέντο! Η Τατιάνα στο Imaret, το «στολίδι της Καβάλας», που αποτελεί ένα «απάγκιο» ομορφιάς και αισθητικής για την πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.. 
Για το βιβλίο και την ιστορία του αντιτορπιλικού μίλησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ερευνητής τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς και η συγγραφέας και δημοσιογράφος της «Καθημερινής» κα Μαργαρίτα Πουρνάρα.

 

Πριν από 80 χρόνια, σε μια από τις κρίσιμες φάσεις του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, το ηρωικό αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» έγραψε μια από τις πλέον ιστορικές σελίδες ηρωισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επρόκειτο για ένα νεότευκτο πλοίο που παραχωρήθηκε από τους Βρετανούς για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου που διέφυγε στην Αίγυπτο το 1941. Σε αυτό υπηρετούσαν Ελληνόπουλα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, που άφησαν πίσω την σκλαβωμένη πατρίδα, αλλά και Ρωμιοί, Αιγυπτιώτες, Μικρασιάτες. Ο «ΑΔΡΙΑΣ», με κυβερνήτη τον Ιωάννη Τούμπα, έλαβε μέρος σε αποστολές και συμπλοκές στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, με σπουδαιότερη την Επιχείρηση των Δωδεκανήσων το φθινόπωρο του 1943. Ήταν η περίοδος που η φασιστική Ιταλία είχε μόλις συνθηκολογήσει και οι Γερμανοί προσπαθούσαν να καταλάβουν αυτό το σύμπλεγμα των νησιών ώστε να μην πέσει στα χέρια των Συμμάχων.
Στις 22 Οκτωβρίου 1943, προσπαθώντας να μεταφέρει εφόδια, ο «ΑΔΡΙΑΣ» προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη λίγο έξω από την Κάλυμνο, η οποία απέκοψε το 1/3 του πλοίου, ανατινάζοντας ολόκληρη την πλώρη ως τη γέφυρα. Παρά την τεράστια καταστροφή, οι άνδρες του Τούμπα κατάφεραν σε ένα ηρωικό ταξίδι να φτάσουν στα παράλια της ουδέτερης τότε Τουρκίας. Εκεί, με τη βοήθεια των Βρετανών, οργανώθηκε σχέδιο διαφυγής, και έπειτα από αντιξοότητες και 730 ναυτικά μίλια, το κομμένο πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Η υποδοχή του ήταν τόσο θριαμβευτική που οι Αιγύπτιοι νόμισαν ότι έληξε ο πόλεμος.
Το ομώνυμο βιβλίο της Μαργαρίτας Πουρνάρα φωτίζει τη συμβολή του Κυβερνήτη Ιωάννη Τούμπα, του Α΄ Μηχανικού Κώστα Αράπη, αλλά και των υπόλοιπων αξιωματικών και μελών του πληρώματος. Η έρευνα της συγγραφέα στηρίχθηκε, πέρα από γνωστές πηγές, σε γερμανικά και βρετανικά αρχεία που εισφέρουν νέα στοιχεία. Στην εκδήλωση έγινε ειδική μνεία για τον Καβαλιώτη αξιωματικό Κωνσταντίνο Σωτηρίου, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καίριος για τη διάσωση του πλοίου.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ξυλοκόπησαν 16χρονο επειδή φορούσε μπλούζα διαφορετικής ομάδας

evosmos

Τάσος Κωστής για τον καρκίνο: «Πάντα υπάρχει το άγχος, τρυπιέσαι και ξανατρυπιέσαι, δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις»

evosmos

«Ροζ Πάνθηρες»: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία δύο μελών της σπείρας που ξάφριζε κοσμηματοπωλεία

evosmos

Leave a Comment