Νέες αυξήσεις στο ελαιόλαδο έρχονται τον Φεβρουάριο, που έκανε «ποδαρικό» στη νέα χρονιά με ήδη ανεβασμένες τιμές, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για δραματική πτώση της παραγωγής.
Τον επόμενο μήνα θα γίνουν γνωστά τα αποθέματα της Ισπανίας, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας, ενώ στην Ελλάδα, η τεράστια βουτιά που έκανε η φετινή παραγωγή δείχνει νέες σημαντικές ανατιμήσεις.
Παραγωγοί και έμποροι μιλώντας στο OPEN αναφέρουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που κρατούν την παραγωγή στις αποθήκες τους αναμένοντας την αύξηση των τιμών, με τις ελλείψεις να αυξάνονται και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Χαρακτηριστικά δείγματα της ακρίβειας στο ελαιόλαδο είναι οι ανατιμήσεις τον Δεκέμβριο που έφτασαν το 58,5%.
Ο Ανδρέας Σαφακας, έμπορος ελαιολάδου λέει: «Περιμένουμε νέες αυξήσεις, γιατί τελικά η χρονιά φέτος ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, ήταν κάτω γύρω στο 80% από πέρυσι».
«Πολλοί κρατούν αποθέματα περιμένοντας, Η πλειοψηφία της φετινής παραγωγής του ελαιολάδου είναι στις αποθήκες παραγωγών και ελαιοτριβείων. Επί σειρά ετών οι παραγωγοί “έμπαιναν μέσα” και θέλουν φέτος να “ρεφάρουν” γι’ αυτό τηρούν στάση αναμονής», εξηγεί ο Δημήτρης Σακελλαρόπουλος παραγωγός ελαιολάδου.
Οι ελλείψεις στην παραγωγή του ελαιολάδου έχουν ήδη εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές, με τις πρώτες δημοπρασίες για το 2024 να δίνουν αυξήσεις στους παραγωγούς από 2,22% έως 28% και έσπασαν το φράγμα των 9 ευρώ το κιλό.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη έφτασε να πωλείται έως 9,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο τα 9,35 ευρώ το κιλό, την ώρα που στην Ιταλία πωλείται στα 10-12 ευρώ και στην Ισπανία στα 9,73 ευρώ το κιλό.
Η παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι εξαιρετικά μειωμένη την ίδια ώρα που το κόστος ζωής στη χώρα μας αυξάνεται δραματικά.
Ο διπλασιασμός στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να κάνουν… σαφάρι στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που ψάχνουν φθηνότερες λύσεις.
Τα νοικοκυριά προσπαθούν να μη βγάλουν από το οικογενειακό τραπέζι το λάδι, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των Ελλήνων, ενώ καταναλωτής λέει στην ΕΡΤ χαρακτηριστικά ότι «Δεν μπορούμε να κόψουμε το λάδι».
Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς είναι πολύ κρίσιμη, καθώς οι τιμές μπορούν να υποχωρήσουν εάν η παραγωγή είναι «καλύτερη και περισσότερη».
Να σημειωθεί πάντως πως η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο μεταξύ του Ιανουαρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2024.