Τα βερίκοκα πέρα από μοναδική γεύση έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην αποτροπή χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Έχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των ματιών, του δέρματος και του εντέρου.
Τα βερίκοκα όχι μόνο είναι υγιεινά, αλλά ορισμένοι ειδικοί τα θεωρούν και υπερτροφή.
Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περιέχουν αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά:
Βήτα-καροτίνη
Λουτεΐνη
Κάλιο
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Ζεαξανθίνη
8 οφέλη για την υγεία από τα βερίκοκα
1. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών
Η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και οι βιταμίνες A, C και E λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά τα οποία θωρακίζουν τα κύτταρα σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, δημιουργώντας μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών. Έρευνα έχει συνδέσει αυτή τη διαδικασία με χρόνιες ασθένειες, καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα .
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
2. Βοηθούν στην όραση και την υγεία των ματιών
Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων προστατεύουν επίσης τα μάτια. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α και η βήτα-καροτίνη, η ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει βιταμίνη Α, είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Το βήτα-καροτένιο είναι επίσης αυτό που δίνει στα βερίκοκα το πορτοκαλί χρώμα.
Η βιταμίνη Α και η βήτα-καροτίνη μπορεί να βοηθήσουν στην:
Μείωση του κινδύνου καταρράκτη
Πρόληψη της νυχτερινής μειωμένης όρασης
Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Πρόληψη της απώλειας όρασης που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Α
3. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα
Ένα φλιτζάνι βερίκοκα (155 γραμμάρια) έχει περίπου 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό προσφέρει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας εάν είστε μεταξύ 19 και 30 ετών.
Φροντίστε όμως να τρώτε βερίκοκα με τη φλούδα του γιατί έχει τις περισσότερες ίνες. Τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα. Αλλά έχουν επίσης σχεδόν έξι φορές περισσότερη ζάχαρη από τα φρέσκα.
4. Βοηθούν το δέρμα
Οι βιταμίνες Α και C προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ενώ η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην αύξηση της ποσότητας κολλαγόνου στο δέρμα.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορούν να συνεργαστούν για να προστατεύσουν το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Και σε μια ανασκόπηση επτά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης για τουλάχιστον 10 εβδομάδες βοήθησε στην πρόληψη των εγκαυμάτων από τον ήλιο.
Άλλα οφέλη από τα βερίκοκα
Τα βερίκοκα στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσουν:
Μας κρατούν ενυδατωμένους (τα βερίκοκα είναι περίπου 86% νερό)
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση λόγω του καλίου που περιέχουν
Προλαμβάνουν βλάβη του ήπατος (σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες σε πειραματόζωα)
Αποκαθιστούν τους ηλεκτρολύτες και την ισορροπία των υγρών του σώματος μετά από μια προπόνηση