Ποιες ώρες θα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ – Τι λένε οι μεγάλες αλυσίδες
Καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την ανιούσα, και με την… απειλή του ερχομού δελτίου για την ηλεκτροδότηση, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει το ενδεχόμενο τα καταστήματα να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας από αυτόν τον χειμώνα ώστε να γίνει εξοικονόμηση του ηλεκτρικού.
Η ενεργειακή κρίση φέρνει πολλές αλλαγές γενικά στη ζωή μας. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ψάχνουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο αυτό θέμα. Σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, βρίσκεται η πρόταση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Θετικοί οι εμπορικοί σύλλογοι, αρνητικά τα σούπερ μάρκετ. Η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθεί το ωράριο στα καταστήματα κάποιες ώρες, ειδικά το απόγευμα, για το χειμώνα.
Η αρχή θα γίνει στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζεται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην συνάντηση πάντως σήμερα, εκτός του ωραρίου θα συζητηθεί το θέμα των τιμών με το υπουργείο να ζητάει αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις.
Τι λένε οι εμπορικοί σύλλογοι
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξετάζει το θέμα για ωράριο στα καταστήματα και αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να έχει καταλήξει σε πρόταση. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών είναι το μέτρο να μην έχει εθελοντικό, αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα και να περιλάβει και τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός και να ισχύσει ευέλικτο ωράριο ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Ήδη, μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές ώρες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Η πρόταση είναι από την ερχόμενη Δευτέρα, 10/10, το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:
Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
Τρίτη: 10:00 έως 19:00
Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν κλείνουν τα σούπερ μάρκετ δύο ώρες νωρίτερα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, οι μεγάλες αλυσίδες δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Μια ισχυρή απειλή συρρίκνωσης του κρίσιμου για την αγροτική οικονομία κλάδου των λιπασμάτων που θα οδηγήσει σε λουκέτο δεκάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου –φέρνοντας παράλληλα ελλείψεις λιπασμάτων στην αγορά, πλήττοντας την ποσότητα και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και ανεβάζοντας τις τιμές που θα πληρώνει για τα αγροτικά προϊόντα ο καταναλωτής της πόλης– διαγράφεται στον ορίζοντα ως αποτέλεσμα της άρνησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) να προωθήσει μια νέα εθνική νομοθεσία για τα λιπάσματα.
Η ανάγκη για νέα εθνική νομοθεσία περί λιπασμάτων προέκυψε από τις μεταβολές που επήλθαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την κατάργηση του κανονισμού 2003/2003 περί λιπασμάτων που ίσχυε για μια 20ετία στις 16 Ιουλίου 2022 και την αντικατάστασή του με νέο κανονισμό, τον 1009/2019.
«Είμαι 30 χρόνια στην αγορά και συνέβη κάτι που δεν το έχω ξαναδεί» δήλωσε ο Γιάννης Βεβελάκης, πρώην πρόεδρος του ΣΠΕΛ και εκπρόσωπος της Eurochem, μιας από τις πέντε μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου λιπασμάτων παγκοσμίως. «Επί ενάμιση χρόνο προετοιμάζαμε μια ΚΥΑ για να αποτελέσει τη νέα εθνική νομοθεσία μαζί με το υπουργείο και 15 μέρες πριν από την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού το υπουργείο άλλαξε στάση, χωρίς να εξηγήσει τι κάνει και γιατί το κάνει και εκθέτοντας σε κίνδυνο ένα σημαντικό παραγωγικό κλάδο με τζίρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ είναι εξαγωγές». ΠΗΓΗ