ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεισε το ντιλ ΑΒΑΞ με Ίδρυμα Νιάρχος για τη μεγάλη χορηγία τριών νοσοκομείων

Στον όμιλο ΑΒΑΞ κατέληξε το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος για να υλοποιήσει τη μεγάλη χορηγία του στον χώρο της υγείας η οποία ξεκίνησε πριν την πανδημία αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω του υψηλού τιμήματος που κατέθεσαν οι υποψήφιες τεχνικές εταιρείες που είχαν προσκληθεί.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια διαπραγμάτευση με την ΑΒΑΞ, η οποία εν τέλει είχε αίσια έκβαση, καθώς σήμερα έπεσαν οι τελικές υπογραφές.

Πρόκειται για την κατασκευή τριών νοσοκομείων που θα ανεγερθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.

Τα τρία νέα νοσοκομεία στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, τα οποία έχουν μελετηθεί από το στενό συνεργάτη του ιδρύματος, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.

Με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για όλους, η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία υποστηρίζεται πλήρως από το Ίδρυμα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Πρωτοβουλία βασίζεται σε μία διευρυμένη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και σε διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο

Στην επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρονται τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, βρισκόμαστε στη θέση να μοιραστούμε μαζί σας πως μετά από πολύμηνη προσπάθεια, όλα τα εμπόδια παραμερίστηκαν και, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, το ΙΣΝ επανεκκινεί τη διαδικασία κατασκευής και των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη.

Όπως είχαμε γνωστοποιήσει στην ανακοίνωσή μας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς είχαμε λάβει πολύ υψηλότερες προσφορές από τις προβλεπόμενες, έως και δυόμιση φορές. Είχαμε, όμως, παράλληλα, ξεκινήσει και τις απαραίτητες διεργασίες ώστε να βρούμε τον τρόπο να καταστούν εφικτά, αυτά τα πολύ σημαντικά κατασκευαστικά έργα, προς όφελος του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Με τη βοήθεια της εταιρίας Hill International, του Renzo Piano και της εταιρίας Renzo Piano Building Workshop, της Betaplan και με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ.

Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ. «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας».

«Tα τρία αυτά νοσοκομεία καθιερώνουν τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας αγκαλιάζοντας, ταυτόχρονα, τις ανθρωπιστικές αξίες» είπε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας των έργων Renzo Piano. «Η οπτική και φυσική επαφή με το περιβάλλον, το φυσικό φως και η ομορφιά, η αρχέγονη ομορφιά, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτού του έργου. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς για την αρχιτεκτονική της υγειονομικής περίθαλψης που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτό το οραματικό έργο να προχωρά στο στάδιο της υλοποίησης με εξαιρετικούς συνεργάτες» ανέφερε ο Raouf S. Ghali, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hill International, η οποία έχει αναλάβει το project management των συγκεκριμένων έργων. «Μαζί με όλη την ομάδα θα δημιουργήσουμε χώρους θεραπείας και ελπίδας, με μόνιμο, θετικό αντίκτυπο σε αμέτρητες ζωές. Θα δημιουργήσουμε αυτά τα εμβληματικά έργα με όπλο τη δέσμευσή μας για αριστεία, διαμορφώνοντας ένα πιο φωτεινό και πιο υγιές μέλλον για τις τοπικές κοινότητες. Η Hill International είναι περήφανη που είναι μέρος αυτής της σπουδαίας ομάδας».

Ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ δήλωσε σχετικά: «Κάθε κατασκευαστική εταιρεία χτίζει την ταυτότητά της μέσα από τα έργα που παραδίδει. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την ΑΒΑΞ, καθώς η κατασκευή των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη και Κομοτηνή με την υπογραφή του Renzo Piano, θα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Δεσμευόμαστε πως θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος προσωπικά, για να συμβάλουμε στην πραγμάτωση του οράματoς του Ιδρύματος για τρία νέα σύγχρονα νοσοκομεία».

Ο Αντώνης Μιτζάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ συμπλήρωσε: «Διαθέσαμε τις δυνάμεις μας ώστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να περάσει η Πρωτοβουλία για την Υγεία στο στάδιο της υλοποίησης. Συνεργαστήκαμε με τρόπο πρωτοποριακό για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, με τους ανθρώπους του Ιδρύματος, της Hill International και των μελετητών. Είμαστε πλέον μέρος της λύσης. Συνεχίζουμε γνωρίζοντας ότι τα, ολοκληρωμένα σε μερικά χρόνια από σήμερα, νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Σπάρτης θα βρεθούν στην κορυφή των επιτευγμάτων του Ομίλου μας».

Από το 2017, όταν το ΙΣΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως μια σειρά από σημαντικά έργα για την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, το 2018, όταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ σηματοδότησε την έναρξη της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει αποδείξει την ξεκάθαρη πρόθεσή του να κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η πολυσχιδής και συνεχώς αυξανόμενη ομάδα δωρεών να γίνει πραγματικότητα στο ακέραιο.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει περισσότερα από 30 επιμέρους έργα όπως την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, όπως το Rockefeller University, το Columbia University και το Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη, τον οργανισμό National Children’s Alliance σε όλες τις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Déu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation and Center στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με δεδομένη την εστίαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην ακέραιη ολοκλήρωση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) δεν θα προχωρήσουμε σε νέες δωρεές, προς το παρόν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερες ανακοινώσεις και έχουμε ήδη δημοσιεύσει στον ιστότοπό μας.

Σύντομα, και με στόχο να ενημερώσουμε σε βάθος σχετικά με τη νέα συμφωνία για τα 3 νέα δημόσια νοσοκομεία τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν, θα ανακοινώσουμε το χρονοδιάγραμμα επισκέψεων της ομάδας της ΔΠΥ του ΙΣΝ στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη σε συνεργασία, φυσικά, με το Υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΥΠΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους δήμους και κοινότητες και τις τοπικές αρχές».

Η ανακοίνωση του Ομίλου ΑΒΑΞ για την κατασκευή των νοσοκομείων:

«Ο Όμιλος ΑΒΑΞ (η «Εταιρεία») ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (το «ΙΣΝ») για την κατασκευή τριών νοσοκομείων, συνολικής αξίας €443 εκατομμυρίων (προ ΦΠΑ). Ειδικότερα, η σύμβαση καλύπτει την κατασκευή του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με χρηματοδότηση από το ΙΣΝ.

Νοσοκομείο Κομοτηνής
Το νέο νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Θα περιβάλλεται από μία πυκνή δασώδη περιοχή με 1.200 δέντρα και θεραπευτικούς κήπους που θα είναι προσβάσιμη στο προσωπικό, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, και θα συμβάλλει στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού. Από τους χώρους θεραπείας έως τις χειρουργικές αίθουσες, οι ασθενείς και το προσωπικό θα απολαμβάνουν τη θέα στο δάσος και το φυσικό φως του ήλιου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ αναπτύσσεται ώστε να εξασφαλίσει την Πλατινένια πιστοποίηση LEED και να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, γεγονός που μπορεί εν δυνάμει να το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία στην κατηγορία του. Η φωτοβολταϊκή οροφή θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νοσοκομείου σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα γεωθερμικά συστήματά του θα υποστηρίξουν το 100% των θερμαντικών αναγκών του. Επιπλέον, οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας για τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας σε ασθενείς.

Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ
Το νέο νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει ένα ασφαλές και αισιόδοξο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου δικτύου κλινικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γονέων και των φροντιστών τους, με στόχο να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, όπως ενδεικτικά τα δωμάτια νοσηλείας, όπου οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό κρεβάτι για να διανυκτερεύσουν με το παιδί τους. Επιπλέον, το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει χώρους παιχνιδιού και στοιχεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού φιλικά προς τα παιδιά, και θα διαθέτει ένα ειδικό σύστημα εύρεσης διαδρομής (wayfinding system) που θα βοηθά τα παιδιά, το προσωπικό και τους επισκέπτες να κινούνται με ευκολία μέσα στον χώρο.

Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα δάσος που θα αφομοιώσει την υπάρχουσα βλάστηση με την ανάπτυξη παιδικών θεραπευτικών κήπων και διαδραστικών παιδικών χαρών και με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται, σε μία σειρά από παρεμβάσεις στο τοπίο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για το προσωπικό, τα παιδιά και τους φροντιστές, ενισχύοντας, παράλληλα, τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν διαφανείς και διαπερατές συνδέσεις με τις βεράντες και το υπαίθριο πάρκο, ώστε το προσωπικό και οι ασθενείς να απολαμβάνουν το φυσικό φως, την καταπραϋντική θέα προς το δάσος στην πλαγιά του λόφου και τη μακρινή θέα προς τη θάλασσα.

Νοσοκομείο Σπάρτης
Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα αντικαταστήσει στο ίδιο οικόπεδο το υφιστάμενο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, που λειτουργεί από το 1953. Το νέο νοσοκομείο θα παρέχει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη για τους ενήλικες, νέους και παιδιά της Σπάρτης, της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Θα περιλαμβάνει ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες, όπως αυτές της καρδιολογίας και της ουρολογίας, γυναικολογικές και παιδιατρικές μονάδες, καθώς και μονάδες εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει, επίσης, μία συστεγαζόμενη μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων, με αυτοτελείς εγκαταστάσεις και εξωτερικούς χώρους, θέτοντας την αξιοπρέπεια των ασθενών στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της λειτουργίας του. Το νοσοκομείο δεν θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υγείας αλλά θα υποστηρίζει παράλληλα το ευρύτερο δίκτυο μονάδων υγειονομικής περίθαλψης στην Πελοπόννησο και θα διασφαλίζει τη συνεκτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ θα στηρίζεται σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα αποτελέσει πρότυπο και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council, με τη διαμεσολάβηση της Dcarbon, της εταιρείας που παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας για την ανάπτυξη των τριών έργων, για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

«Σφίγγει» ο κλοιός για Παππά και «White House» μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

evosmos

ΚΟΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! Μειωμένος τζίρος και επισκεψιμότητα στα εμπορικά στις εκπτώσεις -Τα νοικοκυριά περιστέλλουν δαπάνες λόγω κρίσης

evosmos

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Γιατί πρασινίζει ο κρόκος του βραστού αυγού;

evosmos

Leave a Comment