ΚΟΣΜΟΣ

Βάρεσαν «κανόνι» στις ΗΠΑ: Κατέρρευσαν τρεις τράπεζες και ακολουθούν άλλες εννιά! – Ο Μπάιντεν ενημερώνει τους Γερουσιαστές & το Έθνος

Ντόμινο κατάρρευσης τραπεζών λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ με τον Τ.Μπάιντεν να χρεώνεται την μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία μετά την οικονομική κρίση του 2008. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της First Republic Bank και της Signature Bank, οι μετοχές των εξής τραπεζών υποχωρούν:

– Western Alliance Bancorp: -64%
– PacWest Bancorp: -42%
– Charles Schwab: -7%

Οι δύο πρώτες τράπεζες βρίσκονται στο χείλος της τραπεζικής κατάρρευσης.

Αμερικανικές πηγές μιλούν για ακόμη εννιά τράπεζες που είναι στο χείλος πτώχευσης.

Η τραπεζική χρεοκοπία στις ΗΠΑ συνδέεται με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, η οποία οδήγησε σε υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τράπεζες έχασαν 620 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την FDIC.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τ.Μπάιντεν πραγματοποίησε μια ενημέρωση όλων των γερουσιαστών τώρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας Silicon Valley Bank από την Fed, σύμφωνα με πηγές εντός της Ουάσιγκτον.

Η ενημέρωση περιγράφει ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο και εάν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, μπορεί να συμβεί μια ολοκληρωτική κατάρρευση.

Κατέρρευσε η First Republic Bank
Δεκάδες πελάτες παρατάχθηκαν έξω από την τράπεζα First Republic Bank στη νότια Καλιφόρνια το Σάββατο, για να αποσύρουν τα χρήματά τους στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια έκλεισε την τράπεζα την Παρασκευή, αφού οι καταθέτες, ανήσυχοι για την οικονομική υγεία της τράπεζας , έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η ξέφρενη διήμερη κίνηση στην τράπεζα σόκαρε τους παρατηρητές και κατέπληξε τις αγορές, εξαλείφοντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία για τις τράπεζες των ΗΠΑ.

Η τράπεζα, που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1985, διαθέτει 80 υποκαταστήματα σε 11 πολιτείες σε εθνικό επίπεδο – κυρίως στις δυτικές και ανατολικές ακτές. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τραπεζών είναι ότι το χρέος της Silicon Valley Bank ήταν σε τίτλους, ενώ της First Republic σε δάνεια.

Ομοίως, τόσο η First Republic όσο και η Silicon Valley Bank βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις πελατών: στην First Republic, πλούσιων ιδιωτών, και στην Silicon Valley Bank, σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται ευρύτερα τη Δευτέρα, με την αμερικανική First Republic Bank να βλέπει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.

Οι φόβοι για μαζική φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν κορυφωθεί λίγε ώρες πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την Fed να βάζει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους

Λίγη ώρα αφότου η Washington Post ανέφερε ότι η Fed «σκέφτεται σοβαρά να διασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank», το Bloomberg δημοσιεύει την είδηση ότι η Federal Reserve «εξετάζει επίσης τη διευκόλυνση των όρων πρόσβασης των τραπεζών στο λεγόμενο «παράθυρο έκπτωσης» (discount window), δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά αποφεύγοντας το είδος των ζημιών που οδήγησαν την SVB σε κατάρρευση.

Κατέρρευσε και η Signature Bank
Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος και Κύπρου) ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Είναι η δεύτερη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή: warnews247.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Μπόρις Τζόνσον – Σάλος από τις γυμναστικές του επιδείξεις: Έκανε κάμψεις με… γραβάτα για να δείξει πόσο υγιής είναι

evosmos

Βίντεο σοκ: Η στιγμή που κόπηκε το σχοινί bungee jumping τουρίστα, εν ώρα άλματος και έπεσε στο νερό

evosmos

Λονδίνο: Πανικός στο μετρό – Επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε βαγόνια που ήταν γεμάτα καπνό

evosmos

Leave a Comment