ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε μαύρη τρύπα που είναι ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν στο πρώιμο Σύμπαν τεραστίων διαστάσεων γαλαξίες που σύμφωνα με τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα και δεδομένα για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Οι πονοκέφαλοι των επιστημόνων αυξάνονται καθώς ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας που δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στη βρεφική του ηλικία και όπως και οι τεράστιοι γαλαξίες που εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες έτσι και αυτή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κοσμολογικές παραδοχές δεν θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει αφού οι συνθήκες εκείνης της περιόδου δεν θα επέτρεπαν την παρουσία της.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας παρουσιάζουν την ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας που δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 750 εκατ. ετών, στην εποχή της αποκαλούμενης από τους κοσμολόγους «κοσμικής αυγής» όπου μόλις είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της η πρώτη γενιά άστρων και γαλαξιών στις πιο μικρού μεγέθους και απλότητας εκδοχές τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο γαλαξία COS-87259 βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με μάζα ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η μάζα του Ήλιου έχει αποφασισθεί από την επιστημονική κοινότητα να αποτελεί το μέτρο σύγκρισης με τη μάζα μιας μαύρης τρύπας από τη στιγμή μάλιστα που ο συνήθης τρόπος γέννησης μιας μαύρης τρύπας είναι η καταστροφή άστρων.

Μάλιστα ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαύρη τρύπα συνεχίζει να μεγαλώνει απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ύλης που υπάρχουν στο κοσμικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται αποβάλλοντας κάποια από αυτή την ύλη και εκτοξεύοντας τη στο Διάστημα με ταχύτητες που αγγίζουν αυτές του φωτός.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες και μάλιστα χιλιάδες στον αριθμό τέτοιου μεγέθους μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε αυξάνοντας το μυστήριο για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο.

Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι στο πρώιμο Σύμπαν δημιουργούνταν συνεχώς μαύρες τρύπες και οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούσαν τη γρήγορη συγχώνευση τους με αποτέλεσμα να σχηματίζονται εύκολα αυτές οι τεραστίων διαστάσεων μαύρες τρύπες.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η ανακάλυψη δεν έγινε με κάποιο διαστημικό τηλεσκόπιο αλλά με το επίγειο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να γίνουν πλέον τέτοιου επιπέδου ανακαλύψεις και από τα ολοένα και πιο ισχυρά και προηγμένα επίγεια τηλεσκόπια αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες έρευνας των αστρονόμων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νέες απειλές πολέμου από τον Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει νησιά, δεν θα δείξουμε επιείκεια”

evosmos

Κρεμλίνο: Διαψεύδει επισήμως ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει σωσίες

evosmos

Ανήκουστο! Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε την αποστολή ομάδας διάσωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία! (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Leave a Comment