ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η κυπριακή Βουλή καταδίκασε την παράνομη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας της Βόρειας Ηπείρου

Με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την παράνομη προφυλάκιση και κράτηση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από τους Πανίκο Λεωνίδου, Ευθύμιο Δίπλαρο, Μαρίνο Μουσιούττα και Ηλία Μυριάνθους.

Με το ψήφισμα, η Βουλή καταδικάζει τη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας από τις αλβανικές Αρχές, διακηρύττοντας την ανάγκη σεβασμού της αρχής της νομιμότητας και του τεκμηρίου αθωότητας που αποτελούν θεμελιώδη συστατικά στοιχεία ενός κράτους δικαίου.

Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας και προς την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, η οποία έχει δικαίωμα απόλαυσης όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Διακηρύττει ότι η Αλβανία, ως υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χώρα, έχει υποχρέωση να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών της, όπως και στις αρχές και αξίες που θεμελιώνουν την ΕΕ, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το κράτος δικαίου και ότι οφείλει να προβεί το ταχύτερο σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Φρέντι Μπελέρη, με την άμεση αποφυλάκισή του και συνακόλουθα την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου Χειμάρρας.

Το ψήφισμα αναφέρεται στη σύλληψη και κράτηση από τις αλβανικές Αρχές του προέδρου της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» και νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας Διονύση – Φρέντι Μπελέρη, στις 12 Μαΐου 2023.

Λαμβάνει υπόψη ότι, οι αλβανικές Αρχές δεν παρέθεσαν αδιάσειστα στοιχεία ως προς τους λόγους σύλληψης, προφυλάκισης και συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα κράτησης του κ. Φρέντι Μπελέρη και επισημαίνει ότι στις 14 Μαΐου 2023 διεξήχθησαν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία και η βούληση του εκλογικού σώματος ανέδειξε ως Δήμαρχο Χειμάρρας τον κ. Μπελέρη, με ποσοστό της τάξεως του 50,24%. Η Βουλή υπογραμμίζει ακόμη ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει προφυλακισμένος, αποστερούμενος τόσο των ατομικών όσο και των πολιτικών του δικαιωμάτων, χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία εις βάρος του.

Ο βουλευτής του σοσιαλιστικού ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρόκειται για μια αδικία και μια παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, είπε, έγινε χωρίς διαδικασία δικονομική όπως σε όλα τα δημοκρατικά κράτη.

Με αυτήν, ανέφερε, επιδιώκεται η αποστέρηση του δικαιώματος της εκλογής του ως Δημάρχου.

Είναι μια κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων του.

Ο βουλευτής της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι ο δήμαρχος έτυχε προεκλογικά αντιδημοκρατικής αντιμετώπισης από τον Αλβανό Πρόεδρο, προσπαθώντας να τον διαβάλει για να μην εκλεγεί, καθώς διακυβεύονται συμφέροντα στην Χειμάρα.

Είναι απαράδεκτο, είπε, για μια χώρα που θα πάρει έγκριση για υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να συμβαίνουν αυτά.

Πρέπει, είπε, δια μέσου του κοινοβουλίου, μέσω του ψηφίσματος, και του Υπουργείου Εξωτερικών να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί. Σημείωσε ακόμη ότι τα δικαιώματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησία στην Αλβανία παραβιάζονται παράφορα.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι εφόσον η Αλβανία πήρε χρίσμα για υποψήφια χώρα, το θέμα μπορεί να επιλυθεί και εξήγησε ότι όταν συζητείται η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας μπορεί η Κύπρος να το μπλοκάρει και να ασκήσει πίεση για άρση της παραβίασης.

Είναι ευλογία, είπε, για τους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς το ότι είναι υποψήφια χώρα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν στον τόπο τους και να ζήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι με τη γλώσσα και θρησκεία τους.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γρηγόρης Γκουντάρας: Χάνει το σπίτι του γιατί πήρε δάνειο σε Ελβετικό φράγκο- ” Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά μας! Εγώ φύτεψα τα δέντρα και τώρα πωλείται!”

evosmos

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ! Ο ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΗΣ ΜΙΧΟΣ ΜΕΤΕΔΙΔΕ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ! ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΟΙ ΑΤΖΕΝΤΕΣ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

evosmos

ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ! Ετοιμάζει μηνύσεις η 23χρονη μητέρα από την Αχαΐα που «έχασε» τα μωρά της μέσα σε ένα χρόνο

evosmos

Leave a Comment