ΕΛΛΑΔΑ

Θησαυρίζουν τα κοράκια των πλειστηριασμών! Βροχή από καταγγελίες για παράλογες απαιτήσεις προκαταβολών από funds και servicers – Αύξηση ρεκόρ στα καθαρά κέρδη της Intrum Hellas κατά 113%

Εκτόξευση των κερδών καταγράφουν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα, την ώρα που οι λίστες με τους πλειστηριασμούς κατοικιών γεμίζουν σε καθημερινή βάση.

Τα «κοράκια» θησαυρίζουν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα κέρδη αυτά προέρχονται από τις εισπράξεις δανείων με κάθε μέσο, όπως είναι και η διενέργεια πλειστηριασμών, διαδικασίες που για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες. Αν πέρυσι οι πλειστηριασμοί ήταν σχεδόν 52.000, φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 120.000.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, καθώς οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ, έχουν εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων, με τους δανειολήπτες να δυσκολεύονται ήδη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά το «πάγωμα» των επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, καθώς αφορούν όποιες αυξήσεις από το τέλος Μαρτίου και μετά.

Μείζον θέμα αποτελούν οι απαιτήσεις των funds και των servicers για να ρυθμιστεί ένα δάνειο. Στα γραφεία δικηγόρων που ασχολούνται με τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχουν καθημερινά καταγγελίες πολιτών ότι τους ζητούν τεράστια ποσά ως… προκαταβολή για να προχωρήσει η ρύθμιση δανείου. Από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμών, και οι servicers και τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Μάλιστα η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε όσοι έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια δίνουν ως μπόνους ακόμα υψηλότερα ποσοστά αμοιβής στις επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να φέρουν χρήματα στο… ταμείο.

Η περίπτωση της Intrum Hellas
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Intrum Hellas, που το περασμένο έτος υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη κατά 113%. Τα οικονομικά της στοιχεία αποκαλύπτουν πως το 2022 τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 84.452.000 ευρώ από 39.438.000 ευρώ το 2021.

Ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα μας, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατάφεραν το 2022 να καταγράψουν τόσο μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών τους, απόδειξη ότι επιβιώνουν με το «αίμα» των δανειοληπτών που, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων τις οποίες έχει βιώσει η χώρα και της μείωσης των μισθών που έχουν υποστεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Στη χρήση 2022, η Intrum Hellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 232.000.000 ευρώ, από 182.000.000 το 2021, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 111.000.000 ευρώ, από 52.000.000 το 2021.

Στο τέλος του 2022, η Intrum Hellas διαχειριζόταν περισσότερες από 1.200.000 υποθέσεις που αφορούν πάνω από 700.000 δανειολήπτες, συνολικού ύψους απαιτήσεων 58,9 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 24.900.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Intrum Hellas διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις όλων των κατηγοριών, ιδιωτών και επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με και χωρίς εξασφαλίσεις. Παράλληλα η εταιρία εξειδικεύεται στη διαχείριση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων με εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειριζόταν ανερχόταν σε 24,9 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση ανερχόταν σε 24, με μεγαλύτερα εξ αυτών τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega και Sunrise), συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 16 δισ. ευρώ, καθώς και τα χαρτοφυλάκια Piraeus SNF DAC και Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τροχαίο με κοπάδι αγριογούρουνων στη Λαμία – Σκίστηκε το λάστιχο από το δόντι του ζώου!

evosmos

“Μαρία, εγώ είμαι gay…”: Η άγνωστη ιστορία του Νίκου Σεργιανόπουλου πριν δολοφονηθεί!

evosmos

Αδέλφια «έφυγαν» με διαφορά λίγων ωρών – Τραγική φιγούρα ο πατέρας μιλάει με σπαρακτικά λόγια

evosmos

Leave a Comment