ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Πρόστιμο και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί το 2020 στη Μονάδα Εξωσωματικής

Πρόστιμο 1.500 ευρώ και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2020 στην Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πρόκειται για μία απόφαση που –σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο- είχε ληφθεί μετά από σχετική αυτοψία που προηγήθηκε, χωρίς όπως όλα δείχνουν να εφαρμοστεί, άγνωστο για ποιους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εννέα συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονάδας των Χανίων, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη και πήραν προθεσμία να απολογηθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. αφορά τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Πρόκειται για τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών 73χρονο Χανιώτη γυναικολόγο, ένα 44χρονο κλινικό εμβρυολόγο, 4 υπαλλήλους του κέντρου, μια βιολόγο, μια γυναίκα από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία. Οι τελευταίες φαίνεται ότι μεσολαβούσαν για την προσέλκυση φτωχών γυναικών από χώρες των Βαλκανίων κυρίως, που δέχονταν να κυοφορήσουν έναντι αμοιβής. Οι γυναίκες «αμοίβονταν» με ένα εξευτελιστικό αντίτιμο από 300 έως 600 ευρώ προκειμένου να κυοφορήσουν, ενώ παρέμεναν έγκλειστες σε διάφορα διαμερίσματα στα Χανιά, με τις μοναδικές τους εξόδους να αφορούν σε υποβολή ιατρικών εξετάσεων ώστε να πιστοποιούνται ως απολύτως υγιείς, αλλά και να παρακολουθείται η πορεία της κύησης. Επίσης, υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα βρέφη πωλούνταν από 70.000 έως και 120.000 ευρώ.

Οι καταγγελίες αφορούν ωστόσο και σε παραβάσεις της διαδικασίας που προβλέπει ο Νόμος, σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πάντως οι γυναίκες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί, κατέβαλαν από 70 μέχρι και 120.000 ευρώ, ώστε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται τελικά οι ιατρικές πράξεις.

Η δράση του κυκλώματος που λειτουργεί σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον είχε αποκτήσει διεθνείς προεκτάσεις, αφού σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, η δωρεά ωαρίων απαγορεύεται, ενώ στην Αυστραλία επιτρέπεται, αλλά ο νόμος απαγορεύει την ανωνυμία της δότριας (το παιδί μπορεί να την εντοπίσει), κάτι που έχει υποδιπλασιάσει τις δωρεές στη μακρινή ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, η ανάγκη ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία προς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τσεχία, έχει δημιουργήσει τον επικερδή «τουρισμό γονιμότητας» γεγονός που έχει αποτυπωθεί και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Ν. Βραχνής: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού της μονάδας στα Χανιά

Η διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης που εδρεύει στα Χανιά και φέρεται να εμπλέκεται σε Κύκλωμα εμπορίας βρεφών, είναι ο πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Αρχή Νίκου Βραχνή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών. ο κ. Βραχνής ξεκαθαρίζει ότι από τον Μάιο 2021 που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο της Αρχής δεν έχει λάβει η Αρχή καμία καταγγελία για την συγκεκριμένη μονάδα.

Ο ρόλος της Αρχής στον έλεγχο λειτουργίας των Μονάδων

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους. Η Ε.Α.Ι.Υ.Α, σημειώνει ο κ. Βραχνής, είναι επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και εποπτεία των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης (ΤΚ) και των Εργαστηρίων Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου. “Σκοπός της Αρχής είναι η διασφάλιση των ωφελούμενων πολιτών και η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μέσα από την απόλυτα σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο”.

Ο κ. Βραχνής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ή ανανέωση αυτής η Αρχή πέραν του ελέγχου που πραγματοποιεί στα δικαιολογητικά, διενεργεί και αυτοψία στην αντίστοιχη ΜΙΥΑ/ΤΚ/ΕΠΓΕ.

“Ταυτόχρονα, η Αρχή διενεργεί έκτακτες αυτοψίες στις ΜΙΥΑ και ΤΚ, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, με σκοπό την διαπίστωση της ορθής και σύννομης λειτουργίας τους και της καλής εκτέλεσης των πρακτικών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς όφελος των υποβοηθούμενων προσώπων”.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αλαβάνος: «Κανείς αντίπαλος δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην Αριστερά όσο ο ΣΥΡΙΖΑ»

evosmos

Εξαρθρώθηκε συμμορία που «ξάφριζε» σπίτια ηλικιωμένων – Υποδύονταν δημοτικούς υπαλλήλους

evosmos

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν

evosmos

Leave a Comment