ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Στους φιναλίστ των βραβείων Eureka μία ομογενής επιστήμονας από τη Σάμο

Η Ελληνοαυστραλή καθηγήτρια Mαρία Φορσάιθ από το Πανεπιστήμιο Deakin, είναι μία από τα 55 άτομα που είναι υποψήφια στην κορυφαία διοργάνωση επιστημονικών βραβείων της Αυστραλίας σε ένα ευρύ φάσμα έρευνας, από την περιβαλλοντική έρευνα έως τις καινοτόμες τεχνολογίες, την Επιστήμη των Πολιτών, την ηγεσία και την καθοδήγηση.

Η ομογενής καθηγήτρια είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών για μια σειρά τεχνολογιών ενέργειας και υποδομών, κάτι που κάνει μέσω της καθοδήγησης φοιτητών και νέων ερευνητών. Τον Ιούνιο, η Φορσάιθ, η οποία είναι μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στην επιστήμη.

Περιγράφοντας τη δουλειά της στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» εξηγεί ό,τι αφορά τις μπαταρίες: «Προσπαθώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής με την ανάπτυξη ασφαλέστερης, ελπίζω πιο προσιτής και βιώσιμης, τεχνολογίας μπαταριών».

Η ίδια και η ομάδα της θέλουν «να μας βοηθήσουν να μεταβούμε σε μια κοινωνία καθαρότερης ενέργειας» ενώ προς το παρόν διεξάγει έρευνα στις μπαταρίες ιόντων νατρίου, οι οποίες λέγεται ότι είναι φθηνότερες, περιβαλλοντικά βιώσιμες και ασφαλέστερες από τις τρέχουσες, ευρέως χρησιμοποιούμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Γνωρίζει επίσης ότι ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, λειτουργεί ως πρότυπο, ενώ πρόσφατα συνειδητοποίησε τη σημασία που έχει στη δουλειά της το γεγονός ότι είναι Ελληνίδα. «Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο το πρότυπο της γυναίκας, αλλά το πρότυπο της Ελληνίδας.

Όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στα εξαδέλφια μου και στα παιδιά των εξαδέλφων μου στην Ελλάδα, γιατί βλέπουν κάποιον που μπορεί να πετύχει ίσως περισσότερα από αυτά που πίστευε ότι μπορεί να πετύχει. Απλά αυτή η δυνατότητα να βλέπεις κάποιον να πετυχαίνει κάτι και στον ελληνικό κύκλο, νομίζω ότι για μένα είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Οπότε αυτό είναι κάτι που σκέφτομαι περισσότερο όσο μεγαλώνω, ότι είναι ένας σημαντικός ρόλος που πρέπει να παίξω».

Το πατρικό της Μαρία Φορσάιθ είναι Φραγκούλη, γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο χωριό Παλαιόκαστρο της Σάμου και σε ηλικία δύο ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Μελβούρνη.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τα ρολόγια μια ώρα μπροστά: Πότε επιστρέφουμε στη θερινή ώρα;

evosmos

ΕΠΕΙΓΟΝ: Αποκάλυψη: Πόσες ώρες περίμενε το άτυχο κορίτσι στο κοντέινερ;;;

evosmos

Δημοσκόπηση: Θετικό το έργο της κυβέρνησης για το 65,2% – Το ίδιο λένε και 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

evosmos

Leave a Comment