ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: ΒΡΟΧΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ – ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

Ένα μήνυμα από την ΑΑΔΕ βρίσκουν στο email τους τις ημέρες αυτές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Με το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ ενημερώνονται σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 10% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα κληθούν να εξοφλήσουν σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Όμως την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χάνουν την έκπτωση είτε γιατί δεν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και για πλημμύρα παρά μόνο για σεισμό και φωτιά, είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι στα συμβόλαια μικρότερη των απαιτούμενων 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, ειδικά για φέτος και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην χάσουν την έκπτωση να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσουν ως προς το θέμα αυτό οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και
Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Μέχρι τώρα, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μέτρο Αν η στάση αυτή διατηρηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση. Η αλήθεια είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι μικρό, μόλις 24 εκατ. ευρώ με την ΠΟΜΙΔΑ να υποστηρίζει πως η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ειδοποιητήριο
Στην επιστολή που στέλνει η ΑΑΔΕ αναφέρονται τα εξής: «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος

evosmos

Δολοφονία Φ.Μπακογιώργου: Νέα σοκαριστική μαρτυρία – «Ήταν χτυπημένη και μελανιασμένη, δεν μπορούσε να μιλήσει»

evosmos

Δραματικές ώρες για δύο μικρά παιδιά: Έπεσε σε κώμα ο παππούς που τα μεγάλωνε – Εισαγγελική παρέμβαση

evosmos

Leave a Comment