ΕΛΛΑΔΑ

Θέρμανση 2022-2023: Τι να προσέξετε σε ξυλόσομπα και τζάκι

Για τις ολέθριες συνέπειες της αιθαλομίχλης έχει μιλήσει – εδώ και χρόνια – ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας μάλιστα πως το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν μειωνόταν – για παράδειγμα – ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πιθανότατα ένας απο τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών – ακόμη κι αν από την οικονομική κρίση και εξής δεν έχουμε μετρήσει και πολλούς «εύκολους» χειμώνες.

Με τις τιμές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να είναι στα ύψη, μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο πως και φέτος πολλοί πολίτες θα καταφύγουν στην επιλογή του τζακιού, της ξυλόσομπας, αλλά ακόμη και σε κάποιο μαγκάλι για να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι καταφύγουν σε κάποια τέτοια λύση είναι πως θα πρέπει να τηρούν με ευλάβεια μια σειρά από προφυλάξεις.

Άλλωστε, κάθε χρόνο οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν τις ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας, καθώς όσο μπαίνει το κρύο και ανάβουν και περισσότερα τζάκια, «ξεφεύγουν» κι οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων – που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και δέκα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Θέρμανση 2022-2023: Τι να προσέξετε σε ξυλόσομπα και τζάκι

Ενδεικτική είναι παλαιότερη ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs). Βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδί
Και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα. Από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.

«Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά). Αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών», υπογραμμίζεται.

Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα με τα τζάκια είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα. Η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κως: Στο στόχαστρο των Αρχών οι διαγραμμένες συνομιλίες του Μπαγκλαντεσιανού

evosmos

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα

evosmos

Κρήτη: 47χρονος σκότωσε ηλικιωμένο οδηγώντας μεθυσμένος

evosmos

Leave a Comment