ΕΛΛΑΔΑ

Σκευωρία Novartis: Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «διαφθορά της κυβέρνησης Σαμαρά» κι ας αποδείχτηκε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικοί

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις της προανακριτικής για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis απο τον παραδικαστικό μηχανισμό Ρασπούτιν – ΣΥΡΙΖΑ
Στην προανακριτική της Βουλής διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ αμερικανικών αρχών και Novartis και από το περιεχόμενό του προκύπτει ότι η έρευνα του FBI και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών των ΗΠΑ εντόπισε δωροδοκίες σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, όχι όμως εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις της προανακριτικής για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis απο τον παραδικαστικό μηχανισμό Ρασπούτιν – ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα τεκμηριώνουν την απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο που προκάλεσε η μετατροπή του υπαρκτού σκανδάλου δωροδοκιών ιατρών σε πολιτική σκευωρία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες για τον φαρμακευτικό κολοσσό, αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έχουν υποστηρίξει ότι αν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν εξέτρεπε την έρευνα των ελληνικών αρχών προκειμένου να κατασκευάσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα είχαν καταλογιστεί πρόστιμα και η χώρα θα διεκδικούσε αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων απο την εταιρεία.

Πάντως, παρά την μετάφραση του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού και παρά την αρχειοθέτηση των φακέλων για επτά απο τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αρχικώς στοχοποιήθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλά για “διαφθορά της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Απαντώντας η ΝΔ κάνει λόγο για “σκευωρούς χαμένους στην μετάφραση”.

Ποιοι είναι οι «Έλληνες αξιωματούχοι» κατά τις αμερικανικές αρχές

Στο κείμενο του Συμβιβασμού οι αμερικανικές αρχές αποσαφηνίζουν ότι οι αναφορές σε “αλλοδαπούς αξιωματούχους” που κάνουν στις πορισματικές τους εκθέσεις αφορούν ιατρούς εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές.

Πιο αναλυτικά, πριν την επισκόπηση των παράνομων πράξεων, οι συντάκτες του κειμένου παραθέτουν τους ορισμούς. Στο απόσπασμα με τίτλο «Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, Ελληνικές Οντότητες και Αλλοδαποί Αξιωματούχοι» τονίζεται: «Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν “αλλοδαποί αξιωματούχοι” υπό την έννοια του νόμου».

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράγραφος με τίτλο «Δημόσιες Δηλώσεις απο την Εταιρεία και την Novartis AG». Σε αυτό το απόσπασμα τονίζεται ότι αν η Novartis με δελτίο τύπου ή με δηλώσεις στελεχών της αμφισβητήσει το περιεχόμενο της Συμφωνίας, το πόρισμα των αμερικανικών αρχών ή τα πραγματικά περιστατικά των ερευνών τότε θα υποστεί νέες διώξεις.

Επισημαίνεται δε ότι η εταιρεία και οι θυγατρικές της (όπως η Novartis Hellas) θα παρακολουθείται στενά και οφείλει πριν την έκδοση δελτίων τύπου να παίρνει την έγκριση των αμερικανικών αρχών για το περιεχόμενό τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου αμέσως μετά την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού Novartis εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis» που σημαίνει ότι το επίμαχο απόσπασμα είχε την έγκριση των αμερικανικών αρχών.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο κεφάλαιο του Συμβιβασμού με τίτλο «Ποινική Γνωστοποίηση και Αποδοχή της Ευθύνης» επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα πραγματικά περιστατικά που εντόπισε η έρευνα των αμερικανικών αρχών. Από αυτά προκύπτει ότι οι ευθύνες και οι δωροδοκίες εντοπίζονται αποκλειστικά σε Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας που καταγράφονται ως «ΠΥΥ».

Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει:

«Η φύση και η σοβαρότητα της άδικης συμπεριφοράς, όπως περιγράφεται στην Εκθεση Πραγματικών Περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με την χορηγία παρόχων υπηρεσιών υγείας (“ΠΥΥ”) που χρησιμοποιήθηκαν απο δημόσια ιδρύματα στην Ελλάδα για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ως μέσον δωροδοκίας και άσκησης διεφθαρμένης επιρροής προς του ΠΥΥ προκειμένου να αυξήσουν τη συνταγογράφηση φαρμάκου εμπορικού σήματος Novartis και η παραποίηση βιβλίων, στοιχείων και λογαριασμών για την απόκρυψη πληρωμών που αφορούσα ανάρμοστα οφέλη και είδη αξίας και άλλων ανάρμοστων πληρωμών προς ΠΥΥ καθώς και η διάρκεια του παραπτώματος κα η εμπλοκή υψηλόβαθμων υπαλλήλων των μονάδων πωλήσεων και επιχειρήσεων της εταιρείας.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος με τίτλο “Δημόσιες Δηλώσεις απο την Εταιρεία και την Novartis AG”. Σε αυτό το απόσπασμα τονίζεται πως “Η εταιρεία και η Novartis AG συμφωνούν ρητά ότι δεν ιθα προβούν, μ/εσω σημερινών ή μελλοντικών δικηγόρων, διευθυντών υπαλλήλων αντιπροσώπων ή άλλων προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένα να μιλούν εκ μέρους της Εταιρείας ή της Novartis AG σε δημόσια δήλωση, στο πλαίσιο δίκης ή άλλως, που αντικρούει την αποδοχή ευθύνης εκ μέρους της Εταιρείας ή της Novartis AG, όπως ορίζεται ανωτέρω, ή τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφγονται στη συνημμένη Δήλωση Πραγματικών Περιστατικών. Κάθε τέτοια αντικρουόμενη δήλωση, υπο τον όρο τω δικαιωμάτων αποκατάστασης της Εταιρείας και της Novartis AG που περιγράφονται κατωτέρω θα αποτελεί αθέτηση της παρούσας Συμφωνίας και η Εταιρία και / ή η Novartis AG στο εξής θα υπόκεινται σε δίωξη, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 14 εως 16 της παρούσας Συμφωνίας”.

Γίνονται δε πιο ξεκάθαροι λέγοντας: η εταιρεία και η Novartis AG συμφωνούν ότι, εαν οι ίδιες ή οποιαδήποτε απο τις άμεσες ή έμμεσες θυγατρικές τους (s.s. όπως η Novartis Hellas) ή συνδεδεμένες εταιρείες τους εκδώσει δελτίο τύπου ή διεξάγει συνέντευξη τύπου σε σχέση με την παρούσα συμφωνία, η Εταιρεία και η Novartis AG θα συζητήσουν πρώτα με τον Τομέα Καταπολέμησης Απάτης και το Γραφείο προκειμένου να προσδιορίσει: α) κατά πόσον το κείμενο του δελτίου τύπου ή οι προτεινόμενες δηλώσεις στην συνέντευξη τύπου είναι αληθείες και ακριβείς σε σχέση με τα ζητήματα μεταξύ του Τομέα Καταπολέμησης Απάτησς, του Γραφείου, της Εταιρείας και της Novartis AG και β) κατά πόσον ο Τομέας Καταπολέμησης Απάτης και το Γραφείο έχουν αντιρρήσεις για το δελτίο ή τη δήλωση».

Το σύστημα δωροδοκίας ιατρών

Στην Επισκόπηση των Παράνομων Σχεδίων καταγράφονται αποκλειστικά παράνομες πράξεις απο παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ειδικότερα:

– η εταιρεία μέσω των υπαλλήλων και αντιπροσώπων της, εσκεμμένα και σκόπιμα συνωμότησε και συμφώνησε να παρέχει διεφθαρμένως ανάρμοστα οφέλη και είδη αξίας σε υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου στην Ελλάδα (“Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας Ελληνικού Κράτους – ΠΥΥ’) και άλλους ΠΥΥ στην Ελλάδα με σκοπό να εξασφαλίσει ανάρμοστο πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις συγκεκριμένου συνταγογραφούμενου φαρμάκου εμπορικού σήματος NOVARTIS στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Εταιρία χρηματοδοτούσε ΠΥΥ του Ελληνικού Κράτους προκειμένου να συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια ως μέσο δωροδοκίας και διεφθαρμένης επιρροής των ΠΥΥ προκειμένου να αυξήσουν τη συνταγογράφηση του Lucentis

– η εταιρεία καταχώρησε ψευδώς ως νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης: οι πληρωμές διαφθοράς σε σχέση με τα διεθνή συνέδρια β) ανάρμοστες πληρωμές προς ΠΥΥ σε σχέση με επιδημιολογική μελέτη

Στη συνέχεια παρατίθενται λεπτομέρειες για το Σχέδιο Διεθνών Ιατρικών Συνεδρίων ενώ τονίζεται ότι μεταξύ 2012 και 2015 περίπου, η εταιρεία πλήρωσε προκειμένου δημόσιοι και ιδιώτες οφθαλμίατροι να παρακολουθήσουν διεθνή «ιατρικά συνέδρια». Υπογραμμίζεται πως η novartis κατέβαλε περίπου 6.000 ευρώ για τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής κάθε Έλληνα ΠΥΥ.

«Οι πολιτικές της Εταιρείας Hellas ανέφεραν ότι ο σκοπός της αποστολής ΠΥΥ σε συνέδρια ήταν η παροχή επιστημονικής ή εκπαιδευτικής πληροφόρησης. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι υπάλληλοι πωλήσεων της Εταιρείας ενίοτε χρησιμοποιούσαν τα διεθνή συνέδρια προκειμένου να επηρεάσουν ανάρμοστα και να πείσουν τους ΠΥΥ του Ελληνικού Κράτους να αυξήσουν τη συνταγογράφηση του Lucentis».

«Για να πάρεις, πρέπει να συνταγογραφήσεις. Τέλος τα δώρα»

Μεταξύ άλλων περιγράφεται και περιστατικό κατα το οποίο η Novartis επιχείρησε να ασκήσει πίεση σε έλληνες ιατρούς που χαρακτηρίστηκαν ως «διαμορφωτές Κοινής Γνώμης στην οφθαλμολογία». Ειδικότερα: «ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης στόχευσε στον Ελληνα ΠΥΥ 1, που εργαζόταν στην Κλινική Ιδιοκτησίας Ελληνικού Κράτους. Το σχέδιο δράσης ανέφερε πως ο Υπάλληλος 1 της Novartis Hellas και άλλοι στην Εταιρεία σκόπευαν να σρησιμοποιήσουν ορισμένες “δράσεις” -συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών για συνέδρια στις ΗΠΑ- για να πείσουν τον Ελληνα ΠΥΥ1 να συνταγογραφεί το Lucentis. Ο “Στόχος” ήταν να “αυξηθεί” η “αφοσίωση” του Ελληνα ΠΥΥ 1 προς την Εταιρεία και να “αλλάξει η στάση του Ελληνα ΠΥΥ1 σχετικά με την συνεργασία […] Το Σχέδιο Δράσης ανέφερε επίσης ότι ο Υπάλληλος 1 της Novartis Hellas και άλλοι στην εταιρεία θα έπρεπε να μεταφέρουν το εξής μήνυμα στον Ελληνα ΠΥΥ 1: “για να πάρεις, πρέπει να συνταγογραφήσεις. Τέλος τα δώρα”».

Δωροδοκίες και επί ΣΥΡΙΖΑ

Οι αθέμιτες πρακτικές της Novartis προκειμένου να επηρεάσει Έλληνες ιατρούς επεκτείνεται σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές και κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Περίπου το 2015, ο Υπάλληλος της Novartis Hellas και ένας άλλος διευθυντής της Εταιρείας έγραψαν μια γραπτή παρουσίαση με θέμα την καλαθοσφαίριση για την ομάδα εμπορικού σύματος Lucentis. Η παρουσίαση πραγματευόταν τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα εμπορικού σήματος Lucentis θα έπρεπε να προσεγγίσει τους ΠΥΥ του Ελληνικού Κράτους που προτιμούσαν προϊόν ανταγωνίστριας εταιρείας και τα πρόσωπα που σήκωσαν “άμυνες” κατά της χρήσης του Lucentis. […] Η παρουσίαση περιέγραφε πως η Εταιρεία σκόπευε να υπερνικήσει αυτές τις “αμυνες” με χρήση ανάρμοστων κινήτρων προκειμένου να “πείσει” τους ΠΥΥ του Ελληνικού Κράτους να συνταγογραφούν το Lucentis».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επικυρωμένα πρακτικά του ΔΣ της Novartis Hellas που εγκρίθηκαν απο τις αμερικανικές αρχές και επισυνάφθηκαν στο τελικό κείμενο του Συμβιβασμού. Εκεί αναφέρεται ότι οι ανάρμοστες πληρωμές που έγιναν έναντι παροχής ωφελειών και ειδών αξίας αφορούν Έλληνες ιατρούς, ιδιώτες ή εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά: «Επειδή η Novartis Hellas πραγματοποίησε συζητήσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ποινικό Τμήμα, Τομέας Καταπολέμησης Απάτησς και το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ (Γραφείο) σχετικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν σε σχέση με ανάρμοστες πληρωμές που έγιναν έναντι παροχής ωφελειών και ειδών αξίας προς παρόχους υπηρεσιών υγείας “ΠΥΥ” στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ΠΥΥ που εργάζονταν σε ελληνικά δημόσια ιδρύματα και την παραποίηση βιβλίων, στοιχείων και λογαριασμών για την απόκρυψη αυτών των ανάρμοστων πληρωμών, ωφελειών και ειδών αξίας».

Στο τέλος των συνημμένων εγγράφων βρίσκεται και η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Σε αυτή επαναλαμβάνονται οι ορισμοί και εξηγείται ότι «Έλληνες αξιωματούχοι» νοούνται τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κλινικές.

Επαναλαμβάνεται η επισκόπηση των γεγονότων και ο τρόπος με τον οποίο η Novartis επιχειρούσε να επηρεάσει έλληνες ΠΥΥ (μέσω συνεδρίων κ.α.) και στην παράγραφο 42 του κεφαλαίου των Κατηγοριών, αναφέρεται ότι η Novartis «προέβη με διεφθαρμένο τρόπο σε πράξεις για προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, αν και γημώρτιζε ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και ειδών αξίας θα προσφέρονταν, δίνονταν και υποσχόταν και όντων προσφέρθηκε, δόθηκε και υποσχέθηκε σε αλλοδαπό αξιοματούχο με σκοπό: α) να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσει του εν λόγω αλλοδαπού αξιωματούχοι υπο την επίσημη ιδιότητά του/της β) να πειστεί ο εν λόγω κρατικός αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντός του γ) βα εξασφαλίσει ανάρμοστο πλεονέκτημα και δ) να πειστεί ο εν λόγω αλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή τρου ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγο κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas πεοκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς την Novartis Hellas».

Αν και απο το σύνολο του πολυσέλιδου φακέλου του Συμβιβασμού προκύπτει ότι η υπόθεση αφορά αποκλειστικά παράνομες ενέργειες της εταιρείας προς ιατρικό προσωπικό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται το σημείο (δ) του παραπάνω αποσπάσματος προκειμένου να εμπλέξουν και την πρώην κυβέρνηση. Καθίσταται σαφές ωστόσο απο την παράθεση των γεγονότων που πραγματοποιεί και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ πως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που αποκαλούνται «αλλοδαποί αξιωματούχοι» δωροδοκούνταν απο την Novartis προκειμένου να επηρεάσουν αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών και οργάνων όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία.

Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο ότι η περιγραφή της ανάρμοστης συμπεριφοράς της φαρμακοβιομηχανίας επεκτείνεται και για το έτος 2015, η ενδεχόμενη εμπλοκή θα αφορά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΝΔ: Σκευωροί χαμένοι στην μετάφραση

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας το περιεχόμενο του συμβιβασμού αλλά και την ερμηνεία που επιχείρησε να του δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: “Σκευωροί χαμένοι στη μετάφραση Απλά ελληνικά χρειάζεται να ξέρει κάποιος, για να καταλάβει ότι η μετάφραση της απόφασης του αμερικανικού δημοσίου για τη Novartis είναι η ταφόπλακα της σκευωρίας του Ρασπούτιν και των συνεργών του που σπίλωσαν 10 πολιτικά πρόσωπα. Από την επίσημη μετάφραση που εστάλη σήμερα στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικού προσώπου και κανένα στοιχείο σε βάρος τους. Η απόφαση αναγνωρίζει μόνο αθέμιτες πρακτικές σε θέματα ύπερ-συνταγογράφησης και κλινικών δοκιμών από ιατρούς τις οποίες περιγράφει λεπτομερώς χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Όπως στην ίδια την απόφαση επισημαίνεται, «αλλοδαποί αξιωματούχοι» είναι μόνο ιατροί και πάροχοι υπηρεσιών υγείας και κανείς άλλος. Η σκευωρία αποκαλύφθηκε. Από ιατρικό σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης, όπως από την αρχή είχε καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία, το «μαγαζί» του Παππά και το «παραμάγαζο» του Ρασπούτιν έστρεψαν την έρευνα για να στοχοποιήσουν χωρίς κανένα στοιχείο πολιτικούς τους αντιπάλους. Όσο και να παραποιεί την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά η ώρα που δικαστές θα την διαβάσουν, θα την αξιολογήσουν και θα κρίνουν αυτούς που με μεθόδους Ρασπούτιν ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο μη ελέγχοντας τους ιατρούς και στοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Δένδιας επιβεβαιώνει πως η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί και το γεγονός ότι η μεταφραστική υπηρεσία που επεξεργάστηκε το κείμενο του Συμβιβασμού υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: “Ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis.

Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015.

Οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της.

Η επίσημη μετάφραση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas».

Τώρα που και με τη βούλα του Υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis”.

Απο την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε: “Το να εμπλέκεται ο Υπουργός Εξωτερικών σε… μετάφραση εγγράφου από τη Μεταφραστική Υπηρεσία, συνιστά απύθμενη φαιδρότητα”.ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νέα μήνυση Καλογρίτσα με ντοκουμέντα για White House, Νίκο Παππά και… White Porscha

evosmos

Η κυβέρνηση απειλεί με τοπικά lockdown – Δεν «ικανοποιείται» με μάσκες & περιορισμούς

evosmos

Ελληνοτουρκικά: Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση μετά την τουρκική «αναδίπλωση»

evosmos

Leave a Comment