ΚΟΣΜΟΣ

Τιτανικός: Συνεχίζει να καταστρέφεται από βακτήρια

Τα σκουριασμένα ερείπια του Τιτανικού συνεχίζουν να καταστρέφονται, προειδοποιούν ομάδες που ερευνούν το ναυάγιο με υποβρύχια σκάφη.

Προηγούμενες αποστολές στα ερείπια του βυθισμένου βρετανικού επιβατηγού πλοίου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό είχαν διαπιστώσει ότι το πλοίο «φθείρεται ραγδαία» εξαιτίας των βακτηρίων που καταναλώνουν μέταλλα, περισσότερα από 100 χρόνια αφότου βυθίστηκε κατά το παρθενικό του ταξίδι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 20 χρόνια το ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.


Σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι
Όπως αναφέρει ο Independent, η OceanGate Expeditions -μια εταιρεία που εξερευνά το σημείο του ναυαγίου με το υποβρύχιο Titan- επιβεβαίωσε πέρυσι ότι το κατάρτι του διάσημου πλοίου είχε καταρρεύσει και τα συντρίμμια του βρίσκονται διάσπαρτα σε βάθος 12.500 ποδιών.

Μετά τη δεύτερη ετήσια σειρά καταδύσεων στο βυθισμένο πλοίο, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Στόκτον Ρας, δήλωσε ότι το πλοίο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι.

Μία από τις κύριες ετήσιες αποστολές του υποβρύχιου Titan, που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις που βιώνει σε βάθος σχεδόν 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η έρευνα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο έχει καταγράψει βίντεο από τα ερείπια του βυθισμένου πλοίου, τα οποία μελετούν ερευνητές. Η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από θαλάσσιους βιολόγους, ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικού DNA, θαλάσσιους αρχαιολόγους και ειδικούς σε θέματα χαρτογράφησης GIS, ελπίζει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως το πώς οι τεχνητές κατασκευές επηρεάζονται από τα πλάσματα του ωκεανού.


«Αυτό το πάντρεμα της βιολογίας, της οικολογίας, της αρχαιολογίας και της χαρτογράφησης GIS συμβάλλει μοναδικά στη μελέτη του Τιτανικού και του πυθμένα του ωκεανού. Σήμερα, έχουμε καλύτερους χάρτες για την επιφάνεια του φεγγαριού από ό,τι για τους ωκεανούς της Γης και αυτό πρέπει να αλλάξει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Στιβ Ρας, επικεφαλής επιστήμονας της OceanGate Expeditions.

«Γνωρίζουμε ότι τα ναυάγια επηρεάζουν τον πυθμένα του ωκεανού για δεκαετίες ή και αιώνες. Ο Τιτανικός παρέχει μια μοναδική μελέτη περίπτωσης βαθέων υδάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνητές δομές επηρεάζονται από φυσικά στοιχεία και κατοίκους, εκτός από το πώς αυτές οι δομές υποστηρίζουν ή επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα», είπε ο Δρ Ρας.

Οι ερευνητές είπαν ότι το ναυάγιο έχει δημιουργήσει ένα «νησί βιοποικιλότητας» στην περιοχή του ωκεανού που κατά τα άλλα είναι μια λασπώδης αβυσσαλέα πεδιάδα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά από 70 χρόνια – Σκότωσε έγκυο και άρπαξε αγέννητο μωρό

evosmos

Σοκ με αιμομικτική σχέση: Ξαδέρφια παντρεύθηκαν, έκαναν παιδί και ιδού το αποτέλεσμα! [ΒΙΝΤΕΟ]

evosmos

Ραγδαίες εξελίξεις μετά από 15 χρόνια για την εξαφάνιση της Μαντλίν – Οι πορτογαλικές Αρχές κήρυξαν «επίσημα ύποπτο»

evosmos

Leave a Comment