ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το Blindchat: Η εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ο 53χρονος για να εκδίδει τη 12χρονη

Ο 53χρονος βιαστής της 12χρονης κοπέλας από τον Κολωνό χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Blindchat για να δρα υπό ανωνυμία και να εκδίδει υλικό της 12χρονης.

Οι εφιαλτικές αποκαλύψεις για το μαρτύριο που βίωσε η 12χρονη στον Κολωνό φέρνουν στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά των εφαρμογών online γνωριμιών και τον ρόλο που εξυπηρετούν στην παραπλάνηση και την κακοποίηση των ανηλίκων.

Ο 53χρονος παιδοβιαστής φέρεται να είχε φτιάξει προφίλ με το υλικό της ανήλικης, το οποίο διαχειριζόταν ο ίδιος, σε ένα chat γνωριμιών, την ελληνική εφαρμογή Blindchat.gr.

Ο δράστης είχε δεχτεί, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, όπου αναρτούσε φωτογραφίες της 12χρονης, 213 τηλεφωνικές κλήσεις από εν δυνάμει πελάτες.

Ο 42χρονος που συνελήφθη ήταν ένας από τους βιαστές της και καταχωρισμένος στο κινητό της ανήλικης ως «πελάτης».

Το Blindchat δημιουργήθηκε πριν από 9 χρόνια, συγκεκριμένα το 2013, με στόχο την παροχή υπηρεσιών blind date σε εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν άλλα άτομα χωρίς να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητά τους.

Πρόκειται για μια online πλατφόρμα για ανώνυμο chat με άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Η εν λόγω εφαρμογή διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα, δίνεται παράλληλα η δυνατότητα βιντεοκλήσης, αν το θελήσουν οι συνομιλητές.

Η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους.
Η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, προσφέροντας ανωνυμία

Παρά το γεγονός πως η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, ο λογαριασμός στο Blindchat προσφέρει δυνατότητες στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν τους συνομιλητές τους στη λίστα των φίλων τους και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να βρουν άτομα από πρόσφατες συνομιλίες.

Σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς του συνομιλητή, αν ο τελευταίος θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης. Η εφαρμογή εξετάζει τη συμπεριφορά του χρήστη και, αν το κρίνει αναγκαίο, τον αποκλείει από το Blindchat.

Η ίδια η εφαρμογή δηλώνει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Η εμπλοκή ωστόσο της 12χρονης και η μετατροπή της πλατφόρμας σε ένα μέσο διάδοσης της αποτρόπαιης πράξης του βιασμού δεν επαληθεύουν τους όρους της εφαρμογής.
Οι κίνδυνοι των online εφαρμογών, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η ανωνυμία που προσφέρει το online dating ενθαρρύνει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων.

Η παρουσία των ανήλικων χρηστών στη διαδικτυακή κοινότητα επιφυλάσσει αρκετούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι παραμένει ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει έντονη γονική εποπτεία. Οι γονείς των παιδιών ανήκουν σε μια διαφορετική γενιά και παραμένουν τεχνολογικά αναλφάβητοι.

Παρόμοιες εφαρμογές κατακλύζουν το διαδίκτυο και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως κάλυψη ιχνών, χωρίς αυτό ωστόσο να μας οδηγεί στο άλλο άκρο και τη «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή καθαυτή δεν αποτελεί ένα μέσο αποπλάνησης των ανηλίκων, αλλά εύκολα μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα εργαλείο εξυπηρέτησης των σκοπών των εγκληματιών.

Η απότομη αλλαγή της στάσης της συμπεριφοράς των παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα πως το παιδί δεν βρίσκεται σε μια φυσιολογική ψυχική κατάσταση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το προφίλ των θυτών. Οι παιδόφιλοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα, μια ειδοποιό διαφορά που τους ξεχωρίζει από τους απλούς πολίτες. Πολλές φορές εμφανίζονται ως άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συμφώνησαν σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας

evosmos

Που πηγαίνουν τελικά τα δισεκατομμύρια για την Άμυνα; Φωτογραφίες ντροπής από μονάδα της Αττικής!

evosmos

Αυτός είναι ο 27χρονος Αλβανός που φέρεται να βίασε την 17χρονη – Ανήκει στην ομάδα δημοφιλούς τράπερ (φωτο)

evosmos

Leave a Comment