ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το γνωρίζατε; – Μέχρι πόσα χρήματα μπορείτε να μεταφέρετε με το αυτοκίνητό σας;

Γνωρίζατε πως η μεταφορά χρημάτων με το αυτοκίνητο όταν είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, μπορεί να βάλει σε… μπελάδες τον οδηγό του;

Βάσει και του σχετικού νόμου που υπάρχει, στην Ελλάδα το όριο των συναλλαγών με μετρητά ανέρχεται στα 500 ευρώ και οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πάνω από αυτό το όριο πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά.

Αναφορικά με το αυτοκίνητο η μεταφορά χρημάτων σε μεγάλα ποσά, ακόμη και με ΙΧΕ, είναι μία καθόλα νόμιμη ενέργεια και νομικά δεν υπάρχει ανώτατο όριο στα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει κανείς.

Όμως σε περίπτωση ελέγχου, αν σε ένα αυτοκίνητο βρεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος και κάτοχος των χρημάτων ενδέχεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει στις αρχές ότι το ποσό αυτό βρίσκεται νόμιμα στην κατοχή του.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν όρια και περιορισμούς στα διαθέσιμα ρευστά που μπορεί να βγάλουν εκτός χώρας οι οδηγοί που ταξιδεύουν συχνά στην Ε.Ε. ή εκτός αυτής.

Αν λοιπόν ένας οδηγός διασχίσει τα σύνορα και εισέλθει ή εξέλθει στην Ελλάδα, είτε από χώρα της Ε.Ε. είτε όχι και μεταφέρει μαζί του 10.000 ευρώ ή περισσότερα τότε θα πρέπει να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ή νομισματικό μέσο που μπορεί να μεταβιβαστεί ανώνυμα από ένα πρόσωπο σε άλλο.

Η μεταφορά μετρητών από την Ελλάδα στο εξωτερικό με αυτοκίνητο επιτρέπεται έως του ποσού των 2.300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

Στην περίπτωση που το ποσό που έχετε μαζί σας υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ και δεν το δηλώσετε υπάρχει το ενδεχόμενο οι τελωνειακές αρχές να δεσμεύσουν τα χρήματα αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες είναι διαφορετικές για κάθε κράτος μέλος.

Η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει έως 3 μήνες, με επιφύλαξη των διατάξεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων διαθεσίμων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Γάλλου οδηγού, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα της χώρας με το αυτοκίνητό του μεταφέροντας το ποσό των 20.000 ευρώ. Ο Γάλλος δεν δήλωσε το ποσό και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τις τελωνειακές αρχές τα χρήματα κατασχέθηκαν καθώς ο οδηγός δεν μπορούσε να αποδείξει βρίσκονταν στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο. Τελικά το κατάφερε δύο χρόνια μετά και έπειτα από δικαστική διαμάχη.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σπείρα θησαύριζε με “κόλπο” σε βάρος στοιχηματικής εταιρείας- Έβγαλε πάνω από 200.000 ευρώ

evosmos

Εθνική Τράπεζα: Έχετε λογαριασμό; Ετοιμαστείτε να πληρώσετε χαράτσι 48 ευρώ για αυτό τον λόγο

evosmos

Πάτρα: Έγινε κι αυτό! Ανήλικο παιδί κλειδώθηκε… μέσα σε νεκροταφείο! Του έκαναν παρέα οι αστυνομικοί μέχρι να βρεθεί ο υπεύθυνος

evosmos

Leave a Comment