ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξάνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά λόγω καύσωνα

Νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει σήμερα και αύριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στις τιμές ρεύματος και θέτοντας ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), καθώς το τρίτο κύμα καύσωνα βρίσκει τις υποδομές καταπονημένες από τις προηγούμενες παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 12% σε συνέχεια ακόμη μίας μεγαλύτερης αύξησης της τάξης του 14% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας υψηλό 102 εβδομάδων. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,33% σε συνέχεια αύξησης της τάξης του 6,74% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή στα 139,8 ευρώ/mwh την Παρασκευή (21/7).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα για την κάλυψη της ζήτησης συνεισφέρει το σύνολο των θερμικών μονάδων (φυσικού αερίου και λιγνίτη), συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 (ΔΕΗ) και Αγ. Νικόλαος (Mytilineos) που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, με εξαίρεση δύο μονάδες του Αγ. Δημητρίου που μπαινοβγαίνουν λόγω μικρών βλαβών. Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει πάντως ότι το σύστημα εκτός κάποιου εξαιρετικού απροόπτου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας.

Προκειμένου, μάλιστα, να προλάβουν βλάβες από της παρατεταμένης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν αρχίσει να ελέγχουν τις γραμμές του συστήματος και με επιτόπου επισκέψεις. Περιορισμένης κλίμακας προβλήματα σε τοπικό επίπεδο από βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης και υποσταθμούς λόγω υπερθέρμανσης είχαμε σε διάφορες περιοχές της Αττικής την περασμένη εβδομάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και αναμένεται να έχουμε και τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται ωστόσο για βλάβες που, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαθίστανται σε διάστημα 1-2 ωρών.

Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, προσέγγισε την 1,4 TWH, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 889 MW. Στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου το φυσικό αέριο συμμετείχε με 44%, οι ΑΠΕ με 29% ο λιγνίτης με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 7% και οι εισαγωγές με 11%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, από τα υψηλά των 139,28 ευρώ/mwh την περασμένη Παρασκευή υποχώρησαν σταδιακά χθες στα 115 ευρώ/mwh, για να ανέβουν και πάλι σήμερα στα 127,28 ευρώ/ MWH σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 10%.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αναταράξεις από το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην άφιξη τουριστών από τη Βρετανία

evosmos

ΕΥΟΣΜΟΣ: Σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανάκι – Ένας 17χρονος τραυματίας (φωτο)

evosmos

Κως: Στο στόχαστρο των Αρχών οι διαγραμμένες συνομιλίες του Μπαγκλαντεσιανού

evosmos

Leave a Comment