ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Κοεμτζής: Το αποκριάτικο γλέντι που κατέληξε σε… σφαγή για μια “παραγγελιά”

Ο Νίκος Κοεμτζής, ένας άνθρωπος με λερωμένο ποινικό μητρώο (Τον Φεβρουάριο του 1973 μόλις είχε αποφυλακιστεί, μετά από καταδίκη του για κλοπή) δεν σήκωσε την αποκοτιά. Όλα άρχισαν, όταν ο αδελφός του Κοεμτζή, Δημοσθένης, παράγγειλε για «πάρτη του» τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη. Οι μουσικοί άρχισαν να παίζουν, ο Τάκης Αθανασιάδης να τραγουδάει, αλλά η πίστα δεν άδειασε. Κάποιοι συνέχισαν να χορεύουν, αγνοώντας την «παραγγελιά».

Ο Κοεμτζής θόλωσε και σηκώθηκε για να υπερασπιστεί την τιμή του αδελφού του. Ανάμεσα σ’ αυτούς που χόρευαν ήταν και δύο αστυνομικοί, ο Δημήτριος Πεγιάς και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Οι αστυνομικοί παρενόχλησαν επιδεικτικά τον Δημοσθένη την ώρα που χόρευε…Πλάι τους και ο ο φανοποιός Γιάννης Κούρτης, 34 χρονών. Και οι τρεις δεν βγήκαν ζωντανοί από τη Νεράιδα!

Ο Κοεμτζής τράβηξε το μαχαίρι από τη ζώνη και χύμηξε σαν πεινασμένο θηρίο με βρυχηθμό: «Παραγγελιά ρεεεε!». Η πίστα πλημμύρισε αίμα. Οι θαμώνες έτρεχαν αλαφιασμένοι να γλυτώσουν.

Ο Κοεμτζής ήταν αφηνιασμένος· διέφυγε μετά το μακελειό, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Ο «θάνατος» έγινε ισόβια
Μετά τη σύλληψή του, ο Κοεμτζής υποστήριξε ότι θόλωσε από το ποτό και από την προσβολή και ότι νόμιζε ότι θα σκότωναν τον αδελφό του. Στη δίκη, ο συνήγορος του προσπάθησε να αποδείξει, ότι ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα· μάταια. Ο Νίκος Κοεμτζής καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ σε ισόβια. Η δίκη του ολοκληρώθηκε τρεις μέρες πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και για τρία χρόνια, ζούσε με τον θάνατο να τον σεργιανίζει από το χέρι.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ελλάδα, μετέτρεψε τον Κοεμτζή σε ισοβίτη· μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Αλικαρνασσού στην Κέρκυρα κι έμεινε έγκλειστος για 23 χρόνια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Πατρών στις 29 Μαρτίου του 1996. Έξω πουλούσε βιβλία γι ανα ζήσει. Πουλούσε την αυτοβιογραφία του στην πόρτα των τα δικαστηρίων στην «Ευελπίδων» και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι. Εκεί, στο Μοναστηράκι, τον βρήκε ο θάνατος, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011, στα 73 του από έμφραγμα, την ώρα που πουλούσε τα βιβλία του. «Πέθανε από την αφαγία και τη ζέστη», είπε φίλος του ο Γιώργος Λιάνης.

Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο δίσκο Ρεζέρβα συμπεριέλαβε ένα τραγούδι με τίτλο Το μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο. Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθέτησε την ταινία Παραγγελιά με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου και που περιγράφει με τον ιδιαίτερο τρόπο του Τάσιου και με την απαγγελία ποιημάτων της συζύγου του Κατερίνας Γώγου το μακελειό στη Νεράιδα της Αθήνας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΦΩΤΟ ΣΟΚ: ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ: Δείτε πώς «πενθούσαν» οι γονείς δύο μήνες μετά το θάνατο της Μαλένας [ΦΩΤΟ]

evosmos

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΤΕ ΜΠ… Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ»

evosmos

Leave a Comment