ΕΛΛΑΔΑ

Οι Σπαρτιάτες, η ακύρωση της εκλογής τους και ο Βορίδης που σφυρίζει αδιάφορα

Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους εάν αποδειχθεί η σχέση με Κασιδιάρη; • Η άποψη των συνταγματολόγων και το Εκλογοδικείο • Η κυβέρνηση σπεύδει να υποβαθμίσει το θέμα μέσω Βορίδη
Η είσοδος του ακροδεξιού μορφώματος με τη «γραμμή» που έδωσε από τη φυλακή ο Κασιδιάρης φέρνει και τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. προ των ευθυνών της, καθώς οι δικές της παλινωδίες ήταν εκείνες που πρόσφεραν δωρεάν διαφήμιση για πολλές εβδομάδες στον καταδικασμένο ναζιστή και τους υποστηρικτές του, ενώ έφεραν και την Ακροδεξιά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή στη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.

Η «γαλάζια» παράταξη, φυσικά, δεν έχει καμία διάθεση να λογοδοτήσει για το προμοτάρισμα της Ακροδεξιάς, ωστόσο, μετά και τα προκλητικά «ευχαριστώ» του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, προς τον φυλακισμένο ναζιστή εγείρονται ερωτήματα για το εάν μπορεί το ακροδεξιό κόμμα να αποκλειστεί ακόμη και μετά τις εκλογές.

Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους;
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί μέσω του MEGA ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος επισημαίνοντας ότι το επόμενο στάδιο είναι το Εκλογοδικείο και πως οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα.
Ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τους δεσμούς των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη, όμως σημείωσε «εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε «η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη; Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί».

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, τέλος, έδειξε το Εκλογοδικείο ως το επόμενο βήμα, το οποίο όμως πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Ο Βορίδης… αξιολογεί
Για το θέμα κλήθηκε να απαντήσει μέσω του ΑΝΤ1 ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ένας άνθρωπος που προέρχεται από την ελληνική ακροδεξιά και ανήκει στις προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναμετράται στη νέα βουλή με τους εκλεγμένους των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της Ελληνικής Λύσης.

Ο Μάκης Βορίδης, προφανώς, δεν είδε λάθη στις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι σε νομικό επίπεδο «δεν υπήρξε καμία αδυναμία, αντιθέτως εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα που είχε το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία […] έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος για τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Από πλευράς διατάξεων οι νομικές διατυπώσεις και νομικές προβλέψεις εξάντλησαν κάθε συνταγματική δυνατότητα. Και, όπως είχα προβλέψει, κρίθηκαν συνταγματικές. Η διάταξη αυτή, η οποία στόχευε στο να μην επιτρέψει σε καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση (σσ να συμμετάσχουν στις εκλογές), όχι (σσ να τους κρίνει) ανάλογα με το ιδεολογικό, προγραμματικό περιεχόμενο […] Ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές, η διάταξη έχει δουλέψει», επεσήμανε κλείνοντας.

Κληθείς, όμως, να σχολιάσει όσα προηγήθηκαν των εκλογών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε, αρχικώς, την απάντηση, «όλα αυτά έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και είναι προς αξιολόγηση».

Και σε επόμενο ερώτημα για τις απόψεις συνταγματολόγων, που βλέπουν περιθώρια να κινηθούν διαδικασίες κατά του συγκεκριμένου κόμματος, δήλωσε: «Δεν είναι κάτι στο οποίο θα υπεισέλθω στην παρούσα φάση […] είναι μια συζήτηση, καταλαβαίνω τον προβληματισμό, είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο […] τον ακούω τον προβληματισμό, είναι κάτι που λαμβάνεται υπ’ όψιν».
«Χαλαρός» ο Κικίλιας
Μετά τον Μάκη Βορίδη ακόμη ένας υπουργός της νέας κυβέρνησης αντιμετώπισε με εξαιρετικά χλιαρό τρόπο την είσοδο των εκλεκτών του Κασιδιάρη στη Βουλή.

Ο Βασίλης Κικίλιας (ΑΝΤ1) δεν βρίσκει, απ΄ότι φαίνεται, καμία σύνδεση του υπόδικου νεοναζί με το κόμμα «Σπαρτιάτες» και προτείνει να… τους γνωρίσουμε πρώτα και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα.

Παρότι το κόμμα ευχαρίστησε ευθέως τον φυλακισμένο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε «αυτό θα το δούμε. Εγώ δεν θα έβαζα ακριβώς στην ίδια μοίρα όλους πριν τους δούμε κιόλας. Γιατί, προσέξτε, τους πιο πολλούς δεν τους γνωρίζουμε… .να καταλάβει ο κόσμος και η κοινωνία τι είναι ο καθένας από αυτούς. Μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο; Υπάρχει αξιακός κώδικας; Δεν υπάρχει; Υποδύονται κάτι το οποίο δεν είναι; Είναι σημαντικό γιατί είναι και παιδευτικό, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γιώργος Βαρεμένος – Άννα Καραμανλή σε αδιανόητο επεισόδιο με χειρονομία στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

evosmos

Παναγιώτα Βλαντή: «Έχω κάνει κατάψυξη ωαρίων, έχω σκεφτεί και την υιοθεσία»

evosmos

Μακελειό στη Γλυφάδα: Ο Αιγύπτιος τους σκότωσε επειδή τους είδε να τσακώνονται;

evosmos

Leave a Comment