ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Α.Γεωργιάδης έγινε πρωτοσέλιδο από τους New York Times: «Ο κορυφαίος Έλληνας υπουργός και τα δωράκια από την Huawei» (ΦΩΤΟ)

Τα ρολόγια που έλαβε από τον κινεζικό κολοσσό

Το σκάνδαλο, στο οποίο φέρεται να μπλέκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, «φιγουράρει» σήμερα, Παρασκευή, στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης των New York Times. 

Η αμερικανική εφημερίδα βάζει σε περίοπτη θέση τις χθεσινές αποκαλύψεις για τις επαφές της κινεζικής εταιρείας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό», με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκτίθεται για μια ακόμα φορά σε διεθνές επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διεξήγαγε έρευνα για τις πρακτικές της εταιρίας χωρίς να λέει ποια, τον Νοέμβριο του 2020 στελέχη της κινεζικής Huawei αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με μια συνάντηση με έναν «φίλο» και «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι επαφές τους, σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρόσφεραν στη Ηuawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο με κυβερνητικά συμβόλαια και «έργα άμεσης προτεραιότητας» στην Ελλάδα στα οποία μπορεί να ήθελε να συμμετάσχει ο κινεζικός κολοσσός.

Τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα κινητό τηλέφωνο Huawei Mate XS, το «έξυπνο» ρολόι GT 2 και κρασί, σύμφωνα με μηνύματα και άλλα έγγραφα που έχουν εξετάσει οι «New York Times».

Τα σχέδια είναι «απολύτως εμπιστευτικά μεταξύ μας» έγραψε μάνατζερ της Huawei σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων την οποία είχαν ονομάσει «υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης». Στην ίδια ομάδα ανταλλάχτηκαν περισσότερα από 120 μηνύματα, που παρασχέθηκαν στους «New York Times» από άτομο που εργαζόταν για ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερευνούσε την εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι «NYT» αναφέρουν πως το 2020, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε αμερικανικής αντιπροσωπίας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν ότι είχαν κάποιον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στη διαγραφή των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρίες, που βρίσκονταν από τότε στο στόχαστρο των ΗΠΑ. «Συζητήσαμε με τον Αδωνι και το βγάλαμε» έγραψε ο Θ. Ταμβακίδης, μάνατζερ της Huawei στην Ελλάδα, σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Αδωνι Γεωργιάδη, Ελληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται στο δημοσίευμα πως ο υπουργός «αποτελεί ειδική περίπτωση», ενώ αναφέρεται ακόμα πως «ο Αδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια GT Pro. Το αγάπησε», όπως έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα ο Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρία είχε καλλιεργήσει σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες, τονίζουν οι «New York Times».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πως ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Επίσης, δημοσίευε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Ελληνες αξιωματούχους, η οποία είχε στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρίες.

Εχει πάντως ενδιαφέρον ο τρόπος, όπως σκιαγραφείται από τα μηνύματα, με τον οποίο η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρία, δεδομένων των κυρώσεων που υφίσταται ο κινεζικός κολοσσός σε άλλες χώρες, αλλά και πώς προσεγγίστηκαν και ίσως ξεπεράστηκαν τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας που απαγορεύει τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Βόλος: Γιατρός έβαλε φωτιά στα υπάρχοντά του – Το δράμα του 60χρονου που ζει σαν άστεγος

evosmos

Τα αποτελέσματα του lockdown – Νέο κρούσμα λιποθυμίας λόγω πείνας: «Κατέρρευσε» ηλικιωμένος στον Βόλο

evosmos

Gov.gr Wallet: Τι θα συμβεί εάν απωλέσετε την ταυτότητα ή το κινητό σας

evosmos

Leave a Comment