ΕΛΛΑΔΑ

Ρεύμα: «Σοκ» για τα νοικοκυριά – Επιστρέφει χρέωση για όλους

Άσχημα νέα για όλους από τον Οκτώβριο αφού τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Τι έρχεται στους λογαριασμούς.

Αλλάζουν πολλά στην Ελλάδα από την πρώτη Οκτωβρίου αναφορικά με το ρεύμα.

Προφανώς χαμένοι θα βγουν οι πολίτες, αφού θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Δείτε αναλυτικά…
Επιστρέφει χρέωση από το παρελθόν στο ρεύμα – Ποια είναι

Τέσσερις τύποι τιμολογίων ρεύματος, επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο συνθέτουν την επιστροφή των λογαριασμών ρεύματος στην κανονικότητα.

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΑΕΥ θέτει σε fast track δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζει το πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων.

Πρώτα απ’ όλα η ΡΑΑΕΥ ξεκαθαρίζει ότι «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή. Η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική».

Επίσης σημειώνει: «Η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν. Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες».
Ενημέρωση

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει τα εξής:

1. Στην περίπτωση, κατά την οποία με τη λήξη των έκτακτων μέτρων αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής που ανεστάλησαν και δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση τότε οι πάροχοι δεν οφείλουν να κάνουν καμία ενημέρωση. Και αυτό επειδή οι πελάτες τους θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν τη θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

2. Αν σε πελάτες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων προμηθεύονται ρεύμα βάσει προγράμματος που φέρει την ίδια ονομασία με εκείνη μέχρι την 1η Αυγούστου 2022 αλλά έχουν αλλάξει οι όροι τιμολόγησης και της σύμβασης προμήθειας τότε οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν με ατομική επιστολή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. βάσει του οποίου προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργειας μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Επίσης η ΡΑΑΕΥ κάνει γνωστό ότι μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων υφίστανται οι ακόλουθες κατηγορίες τιμολογίων:
1. Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh – ευρώ ανά κιλοβατώρα) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.
2. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).
3. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.
4. Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.
Ποιες τιμές ανακοίνωσαν για τον Ιούλιο οι πάροχοι ρεύματος

Μικρή είναι η αύξηση στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τα τιμολόγια του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούνιο, το εύρος των τελικών χρεώσεων είναι από 0,0840 ευρώ/kWh μέχρι και 0,19 ευρώ/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών με έκπτωση συνέπειας, ενώ οι περισσότεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στην περιοχή των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο δόθηκε επιδότηση 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, κάτι το οποίο δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναληφθεί και τον επόμενο μήνα.

ΔΕΗ: 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες

Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει στα 11,4 λεπτά.

Protergia: 0,11115 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 0,1265) στο πρόγραμμα Οικιακό Value

Ήρων: 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) στο πρόγραμμα PROTECT 4 Home

Elpedison: 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,4) στο πρόγραμμα Economy

Watt&Volt: 11,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,65) στο πρόγραμμα Value

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο) στο πρόγραμμα MAXI Free

Volterra: 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,98) στο πρόγραμμα

Zenith: 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,9) στο πρόγραμμα Home Now

Volton: 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,63) στο πρόγραμμα Home
Έτσι μετρούνται οι επιδοτήσεις

«Μαξιλαράκι» για τις τσέπες των οικιακών καταναλωτών είναι οι κρατικές επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια,οι οποίες αφορούν σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και συνυπολογίζονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο, όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι ίδιες με τον Ιούνιο και διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh και αφορά στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Ανεβαίνουν τα πάγια των λογαριασμών

Αξίζει να σημειωθεί πως με απόφαση της ΡΑΕ, τα πάγια των παρόχων είναι αυξημένα από την 1 Μαΐου 2023:

Για μονοφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 8 KVa, το πάγιο από τα 4,41 ευρώ αυξάνεται στα 37,6 ευρώ τον χρόνο
Για τριφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 25 KVa, το πάγιο από τα 13,78 ευρώ αυξάνεται στα 117,5 ευρώ τον χρόνο
Στα ποσά συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 6%
Από τα 0,52 ευρώ η μονάδα KVa με τη νέα χρέωση διαμορφώνεται στα 4,43 ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ιατρικό εξοπλισμό 200.000 ευρώ στο ΑΧΕΠΑ από τους επαγγελματίες της πόλης

evosmos

Δήλωνε αθώος ως το τέλος: Ο Δράκος του Σέιχ Σου, ο βιασμός από τα 10, τα φρικαλέα εγκλήματα και η εκτέλεση

evosmos

Κεφαλονιά: Επεισόδιο με τον Μάνεση και τον βουλευτή Καππάτο στο Αργοστόλι – Τους όρμηξε πολίτης

evosmos

Leave a Comment