ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Για τις 6 Ιουλίου 2022 αναβλήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συζήτηση της πρώτης ομαδικής αγωγής καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματιών οι οποίοι στρέφονται κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Το δικαστήριο προχώρησε στην αναβολή της δίκης μετά και από το αίτημα των εκπροσώπων της ΔΕΗ για να εκδικαστεί η υπόθεση με το θεσμό της πιλοτικής δίκης στoν Άρειο Πάγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν το θέμα αυτό κριθεί με πιλοτική δίκη.Αυτή την ώρα οι δικηγόροι των καταναλωτών ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής για την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας στους καταναλωτές ώστε να μην διακόπτεται το ρεύμα εάν δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το αρχικό κείμενο: Στα δικαστήρια συζητείται αυτή τη στιγμή το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, την οποία βλέπουν χιλιάδες καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η πρώτη συλλογική αγωγή των καταναλωτικών οργανώσεων συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ωστόσο τη συζήτηση αυτή, αλλά και την απόφαση για το «καυτό» αυτό θέμα, μπλοκάρει το αίτημα της ΔΕΗ για να διεξαχθεί πιλοτική δίκη επ’ αυτού.

Με τις δύο πλευρές να ξιφουλκούν ενώπιον του Πρωτοδικείου για το αν θα πρέπει ή όχι να αναβληθεί η συζήτηση της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, συνεχίζεται από το πρωί η μάχη με αφορμή την αναβολή που αιτήθηκε στο δικαστήριο η εταιρεία.

Οι πληρεξούσιοι συνήγοροι της ΔΕΗ ζήτησαν από το δικαστήριο να αναβάλει την συζήτηση της αγωγής που κατέθεσαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες οργανώσεις κατά της ΔΕΗ με αίτημα την ακύρωση, μεταξύ άλλων όρων, της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το αίτημα της πλευράς της εναγόμενης εταιρείας βασίζεται στην επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ θα κρίνει την υπόθεση με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Από την πλευρά τους, οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό και παρελκυστικό» το αίτημα αναβολής. Τονίζουν, επίσης, πως αν η αναβολή δοθεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί δέσμευση της ΔΕΗ πως μέχρι η υπόθεση κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο δεν θα δοθούν εντολές για διακοπές ρεύματος σε κανέναν καταναλωτή. Οι συνήγοροι των καταναλωτών επεσήμαναν, επικαλούμενοι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πως καθημερινά αποστέλλονται αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμη και σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, ζητούν από το δικαστήριο, εφόσον αναβάλει τη συζήτηση, να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές, ειδικά στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κρήτη: Αυτή είναι η 29χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της – «Παίζαμε με το όπλο» λέει ο δράστης

evosmos

Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου

evosmos

Γιατί «άσπρισε» μέσα στον Αύγουστο ο Όλυμπος; (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Leave a Comment